Zo’n 220 Belgen hebben meegedaan aan de Python-challenge. De twintig beste kandidaten werden woensdag uitgenodigd bij Cisco voor een finale.
Naast Cisco zijn ook het leerplatform Editx, de Ecam-hogeschool en Dimension Data bij de Python-challenge betrokken. Met de wedstrijd willen de initiatiefnemers Python als programmeertaal meer onder de aandacht brengen. Python wordt vaak genoemd als een van de programmeertalen van de toekomst, maar is tegelijk nog een grote onbekende in bachelor- en masteropleidingen informatica.
De challenge begon in eerste instantie met een online-kwis die uit dertig vragen bestond. De twintig beste deelnemers werden daarop bij Cisco uitgenodigd voor een finale, die bestond uit een gedeelte voor studenten en een deel voor professionals. De winnaar bij de studenten werd de 34-jarige Alexandre D’Hondt, officier bij Defensie en ben ingeschreven in de ‘Master in Cybersecurity’ van de ULB. Hij beëindigde in 2008 een opleiding aan de Koninklijke Militaire School (Polytechniek, specialiteit Telecom) en behaalde eerder aan de UCL (van 2013 tot 2016) een master in Informatica (netwerk en veiligheid).
Bij de professionals won Pieter Van Molle (25) de Python Challenge, specialist in Deep Learning aan de UGent.
Ruim de helft van de deelnemers was tussen 20 en 29 jaar oud, één op tien was een vrouw. Het zilver bij de studenten was trouwens voor de zestienjarige Jari Van Melckbeke. Ook Tessa Ickx, uit de Coderdojo-stal, stoomde door naar de finale.
Volgens Arnaud Spirlet, algemeen directeur van Cisco België en Luxemburg, toont de grote opkomst en interesse van vele jonge studenten het potentieel van deze programmeertaal en de nood om Python sterker te integreren in de cursussen informatica. De Ecam-hogeschool is vooralsnog de enige hogeschool of universiteit met een gerichte opleiding in Python. ‘Een sterk pleidooi om te investeren in de toekomst van deze taal en van studenten. Python-programmeurs hebben ongeveer de grootste jobzekerheid, ze kunnen haast in alle toepassingsgebieden aan de slag’, zegt Spirlet.