POM, leverancier van een e-facturatie-oplossing, ontvangt een groeisubsidie van de Europese Commissie (EC). Het betreft de ‘SME fase 1 funding’ van het Horizon 2020-programma. Vanuit die tak voor kmo’s is in totaal 1,6 miljoen euro beschikbaar. Voor deze specifieke eerste fase wordt maximaal vijftigduizend euro per bedrijf beschikbaar gemaakt.
Pom is in 2014 opgericht door Tom Totté en Johannes Vermeire. Het Antwerpse bedrijf levert een smartphoneapp voor facturaties. De startup maakt nu bekend dat het zich heeft gekwalificeerd voor de eerste fase van het zogenaamde ‘SME instrument’ binnen het Horizon 2020-programma. Dat specifieke traject helpt kmo’s via gefaseerde subsidies om hun groei en innovatiekracht te versnellen.
Het wil de subsidie, die maximaal vijftigduizend euro bedraagt, gebruiken om de juiste aanpak voor verder te groeien in Europa te bepalen. Concreet werden vijf Europese landen geïdentificeerd, waarvoor in een eerste fase een haalbaarheidsstudie zal worden uitgevoerd. Op basis van deze studie wordt per land een gedetailleerde go-to-market strategie uitgewerkt, inclusief een inschatting van de kosten die nodig zullen zijn voor de uitvoering.
Na het doorlopen van deze eerste fase (de haalbaarheidsstudie, SME fase 1 funding), wil POM zich kandidaat stellen voor de overige subsidies van dit programma (SME fase 2 funding). Daarmee wil het bedrijf de verdere groei in Europa en daarbuiten ondersteunen.
Het bedrijf heeft al eerder groeikapitaal opgehaald. In 2015 haalde het 310.000 euro op en een jaar later was dat nog eens 750.000 euro.
SME instrument
Horizon 2020 is een Europees onderzoek- en ontwikkelingsprogramma waarbij bijna tachtig miljard euro beschikbaar is voor een periode van zeven jaar (2014-2020). Het programma heeft als doel om de globale competitiviteit van Europa te verzekeren en is een middel voor duurzame groei en jobcreatie. Binnen het programma helpt de zogenaamde ‘SME instrument’ kmo’s via gefaseerde subsidies om hun groei en innovatiekracht te versnellen.
In totaal zijn er drie fases, waarbij de eerste fase is toegespitst op het onderzoeken en beoordelen van de technische haalbaarheid en het commerciële potentieel van een startup. De EC ondersteunt het bedrijf ongeveer een half jaar en biedt een subsidie van maximaal vijftigduizend euro.
De tweede fase duurt gemiddeld één tot twee jaar en is goed voor een subsidie van maximaal 2,5 miljoen euro voor ondersteuning bij de productieontwikkeling van de startup. In de laatste fase ondersteunt de EC de startup bij de bedrijfsversnelling.