3D-printen heeft nog steeds een industriële bijklank en is vaak nog ontzettend kleinschalig. Het softwareplatform Twikit pakt het echter anders aan. Door middel van een webapplicatie of de smartphone, kunnen merken gepersonaliseerde, unieke producten aanbieden. Uiteraard willen we daar meer over weten.
Twikit ontstond zo een vijf jaar geleden toen de drie oprichters elkaar vonden in een gezamenlijk idee. Martijn Joris, ex-Materialise, Gijs Hoppenbrouwers en Georges Lieben hadden inderdaad vaardigheden die complementair aan elkaar waren en nog steeds zijn, geeft Zorko Hulijic, de marketingmanager van Twikit ons mee. ‘Zij zagen een markt voor een softwareplatform dat het mogelijk maakt om gepersonaliseerde producten in 3D te maken en niet onterecht blijkt nu. Het ontwerpen van objecten in 3D wordt vereenvoudigd door ons platform en vervolgens kun je het ook gelijk laten printen of vervaardigen. Er is wel meer software op de markt die het visuele mogelijk maakt, maar met de rechtstreekse link naar manufacturing maken we het verschil. Het softwareplatform stuurt de output ook pasklaar naar de productie’, geeft Hulijic één van de belangrijkste troeven van Twikit mee.
De klanten situeren zich momenteel veelal op corporate vlak in een brede waaier aan sectoren. ‘We tellen heel wat juweliers in ons klantenbestand, maar ook bedrijven uit de automotive, de medische sector en ga zo maar door, mogen we tot onze klanten rekenen. Ons platform is universeel inzetbaar en daar willen we ook verder op doorgaan. Het komende jaar willen we doordringen in meerdere sectoren, maar ook de sectoren waar we al in actief zijn verder uitdiepen. We werken niet met particulieren, al richten heel wat van onze klanten zich natuurlijk wel op deze markt. Denk maar aan Anne Zellien. Hier kun je zelf een juweel ontwerpen met tekst, wat door haar dan verder wordt geperfectioneerd, zo krijg je echt unieke stukken’, glimlacht Hulijic.
Mobile first, makkelijk bruikbaar
Het platform is eenvoudig en handige apps maken het ook vlot bruikbaar op de smartphone of tablet. ‘Het is inderdaad de bedoeling dat iedereen er mee overweg kan en dat er geen voorkennis nodig is. Via onze cloudtoepassingen kunnen we het ontwerp visualiseren in een webbrowser, waardoor onze klanten het makkelijk kunnen integreren in hun eigen website. Het draait op alle platformen, al zijn we steeds uitgegaan van een mobile first strategie. Objecten kunnen ontwerpen en personaliseren op hoge snelheid op een smartphone is gaandeweg ontzettend belangrijk geworden’, zegt Hulijic.
Ondertussen trad in 2015 ook de investeringsboetiek Buysse & Partners toe tot het kapitaal. Zij zorgden voor een investering van een miljoen euro. ‘Dit gebruiken we om onze groei te versnellen en de concurrentie af te houden. Die komt voornamelijk uit het buitenland, maar zelf zijn we ook al vanaf dag één internationaal actief. Eigenlijk zijn we ondertussen al geen start-up meer, maar eerder een scale-up’, geeft Hulijic nog mee. ‘De funding hebben we overigens voornamelijk gebruikt om bijkomend talent aan te trekken.’
De startup groeide de afgelopen jaren stevig en telt ondertussen 24 mensen. ‘We hebben nog mensen nodig’, geeft Hulijic aan. ‘We zoeken nog heel wat profielen. Ondertussen zijn we niet enkel vanuit Antwerpen actief, maar nemen we ook deel aan een acceleratorprogramma in de Verenigde Staten. Daar praten we ondertussen ook al met een aantal grote spelers, dus bijkomende samenwerking liggen in het verschiet.’
Dat de groei van Twikit niet onopgemerkt blijft is wel duidelijk. Recent wist het nog de prijs van ‘Scale-up of the Year’ tijdens de Tech Startup Day in de wacht te slepen. Allemaal gunstige signalen die erop wijzen dat deze scale-up in pole-position ligt in een markt in volle transitie.
Ik ben benieuwd hoeveel dit gaat kosten.