Ruim een kwart van de bedrijven vindt moeilijk ict-personeel. Dat de nood aan ict-profielen steeds groter wordt, is niet nieuw. Maar dat die ict’ers steeds meer via andere kanalen, zoals headhunting, worden aangereikt wel. ‘We krijgen steeds meer opdrachten in het domein van digitale transformatie’, klinkt het bij headhunters.
Het tekort aan ict-personeel neemt in snel tempo toe. Inmiddels geeft 27 procent van de Belgische bedrijven aan dat ze moeilijkheden ondervinden bij het aanwerven van ict-medewerkers, zo blijkt uit recente cijfers van sectorfederatie voor technologie Agoria.
Rekruteringskanalen
De vraag naar analisten, developers, security managers en GDPR-specialisten blijft stijgen. Maar de instroom naar de sector groeit niet mee. Die instroom wordt dan maar gecreëerd via (al dan niet recente) alternatieve kanalen voor rekrutering, waarvan headhunting het meest opvallende is.
Kanaal 1: De ict-consultant (netwerkbeheerder,softwareontwikkelaar,…)
Consultants maken 8,5 procent uit van de zelfstandigen, zo berekende hr-groep Acerta deze week. Intussen zijn er, volgens Acerta, maar liefst elf keer meer consultants dan dertig jaar geleden. Binnen die groep consultants neemt de ict-consultant of ict-freelancer een prominente plaats in. Het is niet alleen de grootste groep, vaak zijn ict-consultants ook jonger dan de doorsnee consultant.
Acerta somt enkele ict-profielen op die dertig jaar zelfs nog niet bestonden, zoals netwerkbeheerder en softwareontwikkelaar. Bedrijven halen via hen externe expertise in huis, zonder het personeel vast te moeten aanwerven. ‘In de it-sector verandert de technologie zo snel dat het soms erg moeilijk is om het eigen personeel de nodige opleidingen te geven’, merkt Els Schellens, director operations starters en zelfstandigen bij Acerta, op.
Kanaal 2: De interim-manager (ict-manager, projectmanager)
Ook interim management zit in de lift. Binnen dit concept wordt een tijdelijke manager aangetrokken om de leiding van een afdeling, project of een organisatie op zich te nemen. Vorig jaar steeg het aantal interim-managers met 12,9 procent. Dat blijkt uit recente cijfers die Federgon onlangs publiceerde.
Werden ze vroeger vooral aan boord gehaald bij heuse crisissen of bij economische terugval, dan is hun inzet intussen een stuk veelzijdiger. ‘Bedrijven, zowel grote als kleinere, maken steeds vaker gebruik van flexibel inzetbaar personeel, waaronder interim-managers, om specifieke projecten tot een goed einde te brengen. Projecten waarvoor ze vaak de vaardigheden zelf niet in huis hebben’, bevestigt Frédérique Bruggeman, district director bij rekruteringsbedrijf Robert Half Benelux. Onder die projecten ook heel wat it-projecten. De interim-manager is dus ook vaak een interim it-manager, of iemand in functie van een project rond digitalisering.
Kanaal 3: De it-executive via headhunting (cio, cdo)
Een erg recente trend die hierbij aansluit: (vaste) management-profielen rond it en digitalisering die via headhunting worden binnengehaald. ‘Het valt inderdaad op dat we de laatste jaren meer opdrachten binnenkrijgen in het domein van digitale transformatie. Een functie van chief digital officer was vijf jaar geleden bijvoorbeeld zowat onbestaande, maar is nu wel hot’, vertelt Jan Verstraeten, partner bij het executive search kantoor Altior in Jobat. Hij rekruteert kandidaten voor management- en directiefuncties en ziet onder meer de digitalisering een flinke impact hebben op zijn job als headhunter.
Veel bedrijven zijn bezig met het maken van een digitale omslag. En dus hebben zij nood aan leiders die dat transformatieproject kunnen trekken. ‘Een aantal bedrijven heeft op dit vlak de boot gemist’, weet Jan Verstraeten. ‘Deze organisaties moeten nu een inhaalbeweging maken, wat resulteert in veel vacatures binnen dit domein. We verwachten dat deze trend zich nog een aantal jaren zal doorzetten.’