Het verhaal dat er bier door een tunnel in de Brugse binnenstad stroomt, is ondertussen bekend. Maar naast het gerstenat stroomt er ook data door deze pijplijn, via een glasvezelkabel die de brouwerij met de bottelarij verbindt.
Er stromen elke dag duizenden liters bier onder de straten van Brugge. Het bier wordt gebrouwen in de historische brouwerij De Halve Maan. Dagelijks leggen de biertjes Brugse Zot en Straffe Hendrik drie kilometer ondergronds af van de brouwerij naar de bottelarij. Vanwege de geluidsoverlast van de vrachtwagens die midden door de stad van de brouwerij naar de bottelarij reden, en terug, mocht De Halve Maan alleen ’s nachts brouwen. Door de bierpijp zijn de vrachtwagens overbodig geworden en mag er ook overdag worden gebrouwen.
Eén netwerk
Bij De Halve Maan werken circa zeventig medewerkers verdeeld over de administratieve afdeling van de bottelarij, de bierproductie en het laboratorium, in de horeca, de keuken en de shop. Voorheen hadden beide sites een apart it-netwerk, door een vpn-verbinding konden de medewerkers van de andere locatie ook deze server bereiken. Dit verliep echter traag en was voor de medewerkers van De Halve Maan niet echt werkbaar, omdat ze op twee verschillende systemen moesten inloggen. ‘Als medewerker moest je inbellen om een zogeheten internal server session op te zetten’, zegt Thomas Van de Putte, ict-consultant bij Puype Consulting & Computing. ‘Dat was niet erg efficiënt en gebruikersvriendelijk.’
Omdat de brouwerij toch van plan was om een bierpijplijn aan te leggen, was het een logische stap om meteen ook een glasvezelverbinding mee onder de grond te stoppen. De grote verandering die dit met zich meebracht is dat zowel de medewerkers van de brouwerij als de medewerkers van de bottelarij nu op één netwerk kunnen werken. De glasvezel loopt van deur tot deur en in beide panden zelf is er een CAT6 UTP-netwerk aanwezig.
Implementatie
Voor het gecentraliseerde netwerk van De Halve Maan zijn bijna alle gebruikte producten van Zyxel, zoals firewalls, grote en kleine access points (ap’s), managed, unmanaged en Power-over-Ethernet (PoE) -switches. Op het nieuwe centrale netwerk is het klantennetwerk bijvoorbeeld aangesloten met ap’s van Zyxel. Er is op iedere locatie ook een draadloos netwerk aanwezig. Voor de brouwerij geldt dat hier zowel medewerkers als gasten van de horecagelegenheid gebruik van kunnen maken van de access points.
‘Sommige gedeelten van het netwerk van de brouwerij waren twintig jaar oud en eigenlijk wist niemand precies hoe de bekabeling in elkaar zat’, zegt Van de Putte. ‘De site survey duurde dan ook maar liefst een week. Nu hebben we inzicht in hoe het netwerk in elkaar zit en staat alles duidelijk op papier in een soort blue print.’ Door dit uitgebreide voorwerk duurde de implementatie zelf al met al niet meer dan vier dagen. Met het overzetten heeft De Halve Maan weinig problemen ervaren. Er is één datum geprikt, een dag waaropweinig medewerkers van de bierbrouwer aan het werk waren. Alleen die ene dag konden de medewerkers niet op het internet en in de overige drie dagen van de implementatie is het overzetten afgerond.’