Bancontact en Payconiq willen tegen het tweede kwartaal van dit jaar fuseren tot ‘Bancontact Payconiq Company’. Het nieuwe Belgische bedrijf zal nieuwe innovatieve producten voor zowel binnenlandse als Europese betalingen aanbieden, zoals de betaal-app ‘Payconiq by Bancontact’, klinkt het in een persbericht.
Voorlopig blijven de twee bestaande betaalapps (Bancontact-app en Payconiq-app) beschikbaar. De vertrouwde Bancontactkaart blijft ook gewoon verder bestaan, zowel online als in de fysieke winkel en verandert ook niet van naam.
De fusie belooft het beste van twee werelden voor consumenten en handelaars, gaat het persbericht verder. Met Payconiq betaal je mobiel en de Payconiq-handelaars ontvangen rechtstreeks het geld op hun rekening zonder dat ze bijkomende hardware zoals een betaalterminal nodig hebben. Bancontact Company, dat zowel de Bancontactkaart als de mobiele Bancontact-app aanbiedt, staat dan weer garant voor een grote reikwijdte bij de consument, dankzij het breed gedragen vertrouwen en dito netwerk van webshops, handelaars, distributeurs en banken. Door de fusie zullen de aanvullende expertise en innovatie van Bancontact Company en Payconiq Belgium onder één dak worden samengebracht.
Het gebruik van mobiele betalingen is aan een hausse bezig: het totale aantal mobiele betalingen met de apps van Bancontact en Payconiq verviervoudigde in 2017 ten opzichte van 2016. In 2017 verwerkten Bancontact en Payconiq samen zo’n vijftien miljoen mobiele betalingen. Axa Bank, Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC zijn aandeelhouder van Bancontact. Belfius, ING en KBC en sinds kort ook BNP Paribas Fortis hebben Payconiq in handen.