Kevin De Bruyne kost veel geld en de Rode Duivels halen dit jaar de (halve) finale van het WK niet. Dat laatste kon ik al vermoeden. Dat eerste heb ik vorige week opgestoken.
Meer bepaald tijdens de laatste presentatie in het Computable Café, op onze succesvolle Infosecurity.be, Data & Cloud Expo-beurs te Brussels Expo. Daar kregen we met de redactie namelijk Remiqz over de vloer. Dat jong Nederlands technologiebedrijf specialiseert zich in data-analyse voor voetbalclubs.
Moneyball
De presentatie was vijf minuten bezig en ik moest al meteen denken aan de legendarische film Moneyball met Brad Pitt, naar het gelijknamige boek. Die film, die tijdens de presentatie op een van de eerste slides verschijnt, vertelt het verhaal van honkbalclub Oakland Athletics. Manager Billy Bean (rol gespeeld door Pitt) zet er statistieken in om zijn team samen te stellen én tot mooie successen te leiden.
In tegenstelling tot in Hollywood staat voetbal en data-analyse nog in de kinderschoenen. Zeker in België. Transfers zijn in het moderne voetbal nog grotendeels gebaseerd op het buikgevoel van voetbalmanagers en (niet te onderschatten) de invloed van de makelaars. Dat kan (en moet) correcter en transparanter, dachten ze bij Remiqz. Hun platform berekent op basis van data de marktwaarde van tienduizenden voetballers bij Europese profclubs.
Manchester City
Remiqz heeft IQ in de bedrijfsnaam en klinkt als remix. Dat slaat dan op het remixen van het profvoetbal waarbij ze gebruik maken van alle data die over professionele voetballers beschikbaar zijn. En dat is behoorlijk wat. Zo maakt het bedrijf gewag van een paar honderdduizend wedstrijden waar elke actie geregistreerd en geanalyseerd werd. Big data in het voetbal dus.
Wie zijn de concurrenten van Remiqz? Die zijn er zeker. Maar het bedrijf botst vooral op interne weerstand. En vaak ook op een eerder traditionele manier van werken. Zelf in een miljoenenclub als het Britse Manchester City staan trainers en scouts nog langs de lijn om de acties van spelers manueel te turven.
Kevin De Bruyne: 340 miljoen
Over Manchester City gesproken. Volgens de analyse van Remiqz is Kevin De Bruyne 340 miljoen euro waard, zowat de duurste speler van de club. Dat lijkt opvallend, want Kevin is geen topspits. Hij scoort zelf niet zo gek veel, maar doet eerder anderen scoren. Maar de meerwaarde daarvan blijkt uit de data.
Kevin blijkt ook de duurste Rode Duivel. Op basis van de marktwaarde die Remiqz liet zien, zijn de Duivels (als kern van 23 voetballers) pas het zevende voetballand. Spanje en Brazilië staan bovenaan die lijst, zelfs WK-tegenstander Engeland staat vóór België. Als het om geld en marktwaarde (en dus om data) gaat, moeten we onze WK-ambities dus toch wat temperen.
Laten we die gehoopte (halve) finale dus vooral zien als een (verre) droom. Dat wordt verdomd moeilijk. Al zegt geld natuurlijk niet alles. Portugal staat bijvoorbeeld qua marktwaarde achter ons en zij zijn toch maar mooi Europees Kampioen geworden.
Miskoop Anderlecht
De toepassing en het platform van Remiqz is natuurlijk niet voor de voetbalclub van bij mij in de buurt (KFC Broechem of KFC Nijlen, om maar iets te zeggen). Ze is er voor het topmanagement van topclubs. Eigenlijk met als doel om slimmer met hun centen om te gaan. Vandaag wordt er met tientallen miljoen euro’s gesmeten, zonder indicatie dat zo’n nieuwe speler ook een sportieve en financiële meerwaarde wordt. En zonder te beseffen dat er binnen de kern al vergelijkbare voetballers beschikbaar zijn.
Had Anderlecht een paar jaar geleden Nicolae Stanciu (zowat de duurste aankoop uit de geschiedenis van de club) voor ruim acht miljoen euro gekocht als het over de gegevens van Remiqz had beschikt? We zouden het durven betwijfelen.
Brusselse Ring
Remiqz gaf dus een interessante presentatie in het Computable Café. Al startte die door omstandigheden wel twintig minuten te laat ,waardoor enkel nog de ‘die hards’-toeschouwers waren gebleven.
Maar de heren hadden goede redenen voor hun late verschijning. De meeting/pitch met een Belgische eersteklasser was uitgelopen. Het gesprek liep naar verluidt best goed, maar een Belgische eersteklasser overtuigen rond de kracht van data en technologie vraagt blijkbaar meer tijd dan voorzien.
En nadien stonden de heren jammer genoeg nog een tijdje vast in de file op de Brusselse Ring. Sommige zaken zullen ook niet snel veranderen.
Dat oa de Spaanse en Engelse spelers gemiddeld duurder zijn, heeft wellicht te maken met de waanzinnig hoge bedragen die in die competities worden neergeteld voor topspelers, wat op zijn beurt oa mogelijk is doordat de uitzendrechten voor tv-zenders er enorm hoog liggen (en hier en daar ook dankzij subsidies van de Europese commissie, maar soit). Die topbedragen gaan er weliswaar meestal naar buitenlandse spelers (zoals KDB), maar uiteraard zorgt dat ervoor dat ook de spelers uit eigen land meer worden betaald dan elders. Maar dat heeft dus niet rechtstreeks iets met hun kwaliteiten te maken, en dus evenmin met hun kansen op het WK. Hoop ik. 🙂