Keyware, de Belgische specialist in betaaloplossingen, heeft minder goede cijfers neergezet in 2017. In het boekjaar, dat werd afgesloten op 31 december 2017, stagneerde de omzet en daalde de winst. Met de overname van twee softwarebedrijven breidt het bedrijf wel zijn horizon uit naar fintech.
De omzet van Keyware tikte af op 18,7 miljoen euro, de winst voor belastingen en afschrijvingen ging er met bijna 28 procent op achteruit tot 3,7 miljoen. Vooral de lagere verhuurprijs van terminals en de kortere contracten die werden afgesloten speelde het bedrijf parten. Maar ook de overnames van twee bedrijven kostten geld.
Roer om
In 2017 gooide Keyware het roer om: van een zuiver servicebedrijf evolueerde het naar een softwareontwikkelaar. De basis voor die transformatie legde het in 2017 met de overnames van EasyOrder en Magellan. Zij moeten de pijlers worden om langlopende contracten af te sluiten zodat er opnieuw met groei kan worden aangeknoopt. In 2017 werden de eerste grote klanten opgetekend zoals VW Finance (Audi), Bred Banque Populaire, RCI Banque (Renault) en Océanniene de Services Bancaires (OSB).
Met het Belgische EasyOrder kunnen klein-handelaren een eigen webshop-app lanceren en laat het ondernemers toe om de pieken in hun leveringen op te vangen. Magellan bouwt software die handelaars toelaat om hun klanten in alle veiligheid gespreid te laten betalen.
Software as a Service
Ondertussen is een derde van Keywares-personeel softwareontwikkelaars en dat is meteen de verklaring voor de lagere groei in 2017, zegt ceo Stéphane Vandervelde. ‘Beide overgenomen bedrijven verkopen hun producten in de vorm vansSoftware as a service (SaaS), waardoor we niet afhankelijk zijn van eenmalige licentie-inkomsten. Dankzij lange termijnovereenkomsten met verschillende banken, grote retailers en bedrijven in de automobielsector zijn we verzekerd van een recurrente omzet op de lange termijn.’
In 2018 gaat Keyware verder inzetten op de productontwikkeling en nieuwe technologieën. Verwacht wordt dat de recurrente inkomsten verder zullen stijgen via nieuwe SaaS-overeenkomsten en het bedrijf in 2020 op kruissnelheid zal zitten.
Rechtszaak
Keyware werd eind 2016 door de rechtbank veroordeeld voor oplichting en valsheid in geschrifte. Die veroordeling kwam er nadat handelaars naar de rechter waren gestapt om te klagen over wurgcontracten en te hoge verbrekingsvergoedingen. Keyware-vertegenwoordigers zouden zich ook voordoen als personeel van het concurrerende Worldline. Het bedrijf werd veroordeeld tot 750.000 euro boete. Het heeft daar nog provisie voor aangelegd omdat zowel zijzelf als het Openbaar Ministerie in beroep zijn gegaan.