Peter Hinssen won vorig jaar de IT Person of the Year-award van Computable. Wij spraken hem over zijn winst en de vaderlandse tech-scène. Ook startups kwamen aan bod. ‘We moeten uitkijken dat we de huidige generatie startups, waar gigantisch veel talent in zit, niet met een leeg gevoel achterlaten.’
Wat is uw idee over Belgische startup-scene? Dat ze bloeit, is waarschijnlijk wel het minste dat je kan zeggen.
Absoluut en ik vind dat we daar heel fier op mogen zijn. We hebben op vijf jaar tijd een enorme inhaalbeweging gemaakt. Nu goed, dat is niet exclusief een Belgisch fenomeen, in Amsterdam en Berlijn zie je net hetzelfde, maar toch… jongeren zijn mee tegenwoordig. Er heerst een ‘why not’-mentaliteit. Getalenteerde twintigers die vroeger bijna de facto bij een grote bank of een groot bedrijf zouden terechtkomen, denken nu: ik ga het zelf eens proberen. En als het niet lukt: geen erg, dan was het waarschijnlijk een geweldige ervaring.
Dat is dus allemaal positief, alleen maak ik me soms wel eens zorgen of we al die getalenteerde jongens en meisjes ook kunnen helpen opschalen. Daar ontbreekt nu heel vaak nog het geld voor, maar het vereist ook een zeker talent en skill set om dat goed te doen. En ook die hebben we vaak niet in huis.
Hoe komt dat?
We zitten natuurlijk een beetje gevangen in de Europese context. Je hebt aan de ene kant China, één land met meer dan een miljard consumenten en aan de andere kant de VS, waar ook 350 miljoen mensen wonen. En dat zijn heel homogene markten waar dat opschalen veel gemakkelijker is. Wij moeten hier in Europa omgaan met een lappendeken aan wetten en talen en gewoonten die het gewoon heel erg moeilijk maken voor tech-bedrijven om snel te groeien. Dat zou nog wel eens een vat van frustratie kunnen worden, de komende jaren.
De Vlaamse overheid heeft nu een soort superfonds klaargestoomd om bedrijven te helpen schalen. Een goed idee?
Een zeer goed idee. Het concept komt uit Scandinavië, waar zoiets al bestaat, met een soort moederfonds dat verschillende kleinere fondsen aanstuurt en een goed gebalanceerde verhouding tussen overheid en privé. Alleen is het wel een beetje de vraag: gaat 150 miljoen euro voldoende zijn? Als je merkt dat een gemiddeld VC-fonds in Silicon Valley al snel over een paar miljard dollar gaat… En dan vraag ik me ook af: kunnen we zoiets niet beter in een grote Europese samenwerking doen? In plaats van elk landje op z’n eentje een fondsje te laten bestieren, kunnen we toch veel krachtiger voor de dag komen als we zoiets met veel landen tegelijk aanpakken.
Een druppel op een hete plaat dus?
Misschien, maar desondanks wel een druppel die heel erg welkom is. Kijk, ik denk dat we goed moeten uitkijken dat we de huidige generatie startups, waar gigantisch veel talent in zit, niet met een leeg gevoel achterlaten. Dat is het gevaar: dat we jonge starters gaan pamperen en doodknuffelen, maar dat we daarbij vergeten om hen de opportuniteit te bieden om de volgende stap te zetten. Er is enorm veel potentieel. Laten we hen vooral een duwtje geven om dat potentieel helemaal tot bloei te laten komen.
Tech Startup of the Year
Computable verkiest dit jaar voor het eerst de Tech Startup of the Year. Tien finalisten komen op 15 maart om half 3 in het Computable Café pitchen. Dat café vindt plaats op de Infosecurity.be en Data & Cloud Expo beurs in Brussels Expo. Terplekke wordt de winnaar bekendgemaakt en de award overhandigd.