Dat de ontwikkeling van een peer-to-peer elektronisch contantgeldsysteem zo veel invloed zou hebben, kon niemand eind 2008 voorzien. Toch zorgen bitcoin en de onderliggende blockchaintechnologie inmiddels voor de grootste hype sinds internet zelf om de hoek kwam kijken. Het lastige met hypes is alleen dat niemand meer ziet wat een zinvolle ontwikkeling is en wat niet. Er zijn echter genoeg pareltjes te vinden in de enorme brij van verschillende blockchains of op blockchains gebouwde applicaties.
De bekende voordelen van blockchains, zoals transparantie van transacties, de praktische onmogelijkheid tot frauderen in het verleden en het toevoegen van een nieuwe ‘laag’ op internet, namelijk de transactie- of waardeoverdracht-laag, zal iedereen zo langzamerhand wel kennen. Maar wat is er daarbuiten meer mogelijk en wat zijn de hobbels om te overwinnen?
Andere manier van denken
Allereerst vereist werken met blockchaintechnologie een andere manier van denken, namelijk volledig decentraal. Dat klinkt technisch allemaal niet heel lastig, maar we zijn al tientallen jaren gewend aan systemen met centrale servers en opslag. Voor ons als mens is het dan ook veel ingewikkelder, al hebben jongeren over het algemeen geen problemen met decentraal denken. Ze zijn het tenslotte al gewend vanuit samenwerkingssystemen zoals GitHub, SaaS-oplossingen en clouddiensten zoals AWS.
Tegen iSense zegt blockchainevangelist Lykle de Vries dat dit betekent dat zowel gedrag als spelregels aangepast moeten worden om de technologie echt te benutten. Daar tegenover staat volgens hem dat de gevestigde orde terug zal vechten en proberen zo veel mogelijk obstakels op te werpen die het lastiger maken blockchaintechnologie te gebruiken.
De Vries is 22 maart en 30 mei 2018 te gast op een Blockchain Summit en zal verschillende cases en implementaties langslopen tijdens deze evenementen. Zo kan de technologie, mits juist toegepast, helpen de controle terug te krijgen op beheer van data door bijvoorbeeld banken en verzekeraars of de overheid. Ook inzage in persoonlijke data en andere privacygerelateerde zaken kunnen met bepaalde blockchainimplementaties veiliger bij de eigenaar van de data, de persoon zelf, blijven. Een van de grootste problemen van onze tijd is bijvoorbeeld identiteit: wie ben je? Daar zijn inmiddels al verschillende bedrijfjes en organisaties op gedoken om hiervoor blockchaintechnologie in te zetten zoals Tykn of Uport.
Een andere spreker is Roy Wasse. iSense sprak ook met hem over de techniek en hoe gebruik van blockchain binnen een organisatie eruit kan zien. Hij zou er ‘erg vrolijk van worden’ als de technologie gebruikt wordt om het businessmodel uit te bannen dat ervoor zorgt dat gebruikers alleen toegang krijgen tot diensten door persoonlijke gegevens af te staan. Daarnaast ziet Wasse opties voor het ‘uitschakelen van de btw-carrousel’. Het zou niet alleen veel fraude schelen, maar ook veel bureaucratische rompslomp. Ook andere bureaucratische systemen kunnen geheel of deels door een blockchain vervangen worden, zoals het bijhouden van het kadaster, notarissen of licentiebeheer.
Bestaansrecht
Ondertussen moeten we niet vergeten dat blockchains al ruim negen jaar bestaan en sindsdien ook door de ‘grote jongens’ in de gaten gehouden worden. Microsoft Azure is al lange tijd aan het experimenteren met verschillende blockchainimplementaties, Hyperledger, een samenwerkingsverband van vele grote bedrijven onder de Linux Foundation-vlag, en de vele startups of dApps die gebruikmaken van openbare blockchains zoals bijvoorbeeld de Ethereum-blockchain of Neo of gewoon de oude Bitcoin-blockchain via allerhande side-chains, smart contracts en wat al niet meer.
De Vries voegt daar nog alternatieve vormen als Iota met Tangle aan toe en een combinatie van blockchain met kunstmatige intelligentie in de vorm van het Ocean Protocol. Wasse voegt nog de komst van het Lightning-netwerk toe dat de bitcoin-blockchain een veel grotere hoeveelheid transacties moet laten uitvoeren in dezelfde tijd. Ook het implementeren van andere technieken uit de cryptografie ziet Wasse als veelbelovend, zoals Schnorr-signature, Zero Knowledge Proofs, zk-snarks of ooit zk-starks en Mimble Wimble.
Als we nu een stap terugnemen: zorgt de hype niet voor het instorten van alle bestaande cryptovaluta? De Vries ziet dat niet gebeuren, hij is al weer enkele stappen verder. Neem bijvoorbeeld een energiecoin voor gas en licht, een transporttoken voor het gebruik in openbaar vervoer, een supermarktcoin voor je favoriete supermarkt en een simpele app op je telefoon om al die coins en tokens probleemloos te gebruiken.
Ondertussen zijn mensen bang voor hun hypotheek, maar daar hoeven mensen niet bang voor te zijn denkt De Vries. Bitcoin is ten slotte nooit ontwikkeld om ‘normaal’ geld te vervangen, het is een toevoeging om dingen die niet met fiat geld kunnen, te faciliteren.
Wasse ziet de blockchaintoekomst zonnig in en refereert aan cryptocreditcards die je als een normale creditcard kunt gebruiken. Ook wijst hij op de vele winkels in Japan die bitcoin accepteren en het snel groeiende aantal bitcoin- en ether-‘pin’automaten. Ook economieën zonder eigen stabiele munt hebben iets aan crypto’s, misschien wel meer dan wij hier. Niemand kan koffiedik kijken, maar de basis voor een toekomst met crypto’s wordt nu gelegd.