Het printvolume staat onder druk in bedrijven, net als de printerkosten. De printermarkt evolueert, maar de technologie nog veel meer. Vijf vooraanstaande technische trends in printing: van security tot IoT.
Dit artikel is het tweede in de reeks die Computable.be brengt rond trends in printing bij bedrijven. Het eerste artikel ging over de veranderende markt én veranderende rol van de printfabrikant. Dit artikel gaat over de vijf groter technische trends in printing:
1. Terugval van de laserprinter.
Jarenlang was hij een getrouwe metgezel in bedrijven, maar vandaag lijkt de laserprinter eerder op retour. Dat geven vooraanstaande producenten zoals HP en Epson alvast aan. ‘De trend in de markt is de switch van laser naar business inkjet’, stelt Inge Bruffaerts, channel marketing manager bij Epson Benelux. Een trend die ze bovendien ondersteunt met de nodige cijfers. ‘IDC verwacht dat de algehele inkjetmarkt tot 2021 met 5,6 procent in West-Europa zal groeien’, klinkt het.
Die groei van de inkjet op de kantoormarkt hakt, volgens haar, in op de laser printer. ‘Volgens IDC gebeurt die groei ten koste van de productie en het marktaandeel van laserapparaten, die naar verwachting respectievelijk met 5,1 en 4,3 procent zullen inkrimpen’, stelt ze. ‘De toekomst van business printing moet duurzaam zijn, en jarenlange ervaring heeft geleerd dat de oplossing hiervoor inkjet-technologie is’, stelt Bruffaerts resoluut.
2. Duurzaamheid.
De terugval van laser gaat duidelijk gepaard met de trend naar duurzaamheid. ‘Op het gebied van milieu is er veel gewijzigd. De aandacht voor groene oplossingen wordt steeds groter’, bevestigt Patrick Arnou, general manager Oki Benelux, dat in het kader hiervan zijn zuinige led-technologie naar voren schuift.
Ook HP haalt duurzaamheid aan als vooraanstaande trend. Klanten kunnen veel geld besparen met onze pagewide (inkt)-technologie, door een deel van de laser printers te vervangen. Die pagewide-technologie zorgt ook voor minder losse onderdelen in de printer, waardoor de duurzaamheid beter is, stelt Dirk Slachmuylder, managing director HP Belux.
‘Bedrijven zijn meer en meer geïnteresseerd in het ecologisch aspect van de toestellen, bevestigt ook Eric Gryson, ceo van Ricoh Belux. ‘Zo hebben we hard gewerkt aan de opwarmtijd van de printer en de tijd van de eerste afdruk van een document. Nieuwere modellen beschikken over een bewegingsdetector zodat het toestel in een korte periode uit slaapstand kan geraken, illustreert hij. Een ander voorbeeld dat Ricoh aanhaalt, is ecologisch nieten. Bij een beperkt aantal vellen worden deze aan elkaar vastgemaakt aan de hand van druk en perforatie, en dus zonder fysieke nietjes.
3. Security’.
Een (relatief) nieuwe trend in zakelijk printing is security. Vooral HP zet hier zwaar op in. Onze klanten steeds meer waarde hechten aan security, stelt Dirk Slachmuylder van HP Belux. Printing is toenemende mate gelinkt aan de cloud, en dat betekent dat de aandacht voor beveiliging omhoog moet’, stelt hij.
HP speelt in op deze trend door onder meer security campagnes te voeren – en vrijwel geen presentatie meer te geven of product uit te rollen – zonder dat security een kernthema is. ‘Een cruciale verandering is dat we in ons nieuwe portfolio meer dan 250 security instellingen hebben meegegeven, veelal vanuit onze computing technologie. Denk aan een automatische bios check & repair bij het opstarten, maar ook de intrusion detection en geavanceerde whitelisting‘, stelt Slachmuylder. ‘Wij willen de veiligste printers ter wereld hebben’, beweert hij resoluut.
4. Cloud en mobiel.
De trend rond cloud en mobile printing is verre van nieuw. Maar hij speelt nog wel. ‘Meer en meer krijgen we de vraag rond het afdrukken en scannen met een smartphone of tablet. Mensen zijn mobieler en hebben al hun documenten binnen handbereik op hun smartphone of tablet’, weet Eric Gryson van Ricoh.
Fabrikanten bieden hier ook technische ondersteuning voor. ‘Die zijn ofwel standaard op onze toestellen aanwezig of via een app als onze smart device connector. Hiermee kunnen we op verschillende manieren connectie maken tussen toestel en smartphones en tablets’, stelt hij. ‘We drukken zo documenten uit verschillende bronnen af, maar ook in clouddiensten of op het geheugen van de smartphone of tablet zelf. En scannen er naartoe.’
5. IoT en kunstmatige intelligentie (ai).
De verbondenheid van het printerpark biedt ook perspectieven op termijn. ‘Printer-hardware is al krachtig. Het is geconnecteerd met de cloud en biedt mogelijkheden rond documentverwerking’, aldus stelt Xavier Biermez, managing director van Konica Minolta Business Solutions in België en Nederland. ‘Sensoren en netwerktechnologieën, toegevoegd aan printers en mfp’s (multifunctional printers), geven bedrijven reeds waardevol inzicht in het printgebruik.’
Maar dit is, volgens Biermez, nog maar een begin. ‘Door internet of things (IoT) te koppelen aan artificiële intelligentie (ai) zullen de mfp’s slim worden en voordelen opleveren voor het bedrijf’, oppert hij. ‘Zo zal het monitoren en analyseren van het printgebruik er nog meer voor zorgen dat problemen sneller geïdentificeerd en verholpen kunnen worden voor ze een impact hebben op een bedrijf.’