Het is december ’98 en het is berenkoud als we samen met wat verkleumde journalisten toekijken hoe een glasvezelkabel de grond in wordt geduwd. Toen was dat voor sommigen nog nieuws waard, enkele fiberparen waar straks gigantische hoeveelheden data, video ook, over zou gesluisd kunnen worden. Er was toen nog sprake van wachtbuizen. Niet dat ze wachten op gebruikers, dat ook misschien, maar vooral, er konden nog tientallen glasvezels bij. Dat was, nouja, spannend, twintig jaar geleden.
Blijkbaar vindt de Vlaamse regering dat nog steeds spannend en wordt er nog steeds uitgekeken om zoals aangegeven in de Septemberverklaring liefst drie miljard euro te investeren in een glasvezelnetwerk in Vlaanderen. Meer nog, liefst zouden minister-president Geert Bourgeois en innovatieminister Philippe Muyters graag nog de eerste spade in grond steken, nog voor de komende verkiezingen. Het doel is nobel: Vlaanderen op de kaart zetten als meest innovatieve regio in Europa. Of dat kan en moet gebeuren door overal putjes te graven en het geld in de grond te stoppen is zeer de vraag. Het doet denken aan de Netflix-serie Narcos waarin de drugsbaron Pablo Escobar alom kuilen graaft om z’n gigantische berg cash in weg te stoppen.
Ministers
Het is onzin om een derde glasvezel netwerk te bouwen en nog maar es te investeren in hardware. Proximus en Telenet hebben een duopolie, dat is geen al te beste zaak, het houdt tarieven te hoog, maar ze investeren ook miljarden in hun netwerk. België heeft te lang gewacht met de installatie van fiber-to-the-home, maar is duidelijk aan een inhaalbeweging bezig. De Vlaamse regering stond bijna 25 jaar geleden, in oktober ’94 mee aan de wieg bij de oprichting van Telenet en dat blijkt vandaag een goede zet geweest te zijn (ondanks het feit dat Telenet vandaag een 100 procent Amerikaans bedrijf is in handen van Liberty Global). Nu, een kwarteeuw later, een gelijkaardig verhaal schrijven, duidt op een totaal gebrek aan geschiedkundig en strategisch inzicht. Het digitale pad is niet gebaseerd op hardware maar op software.
Laat ons hopen dat onze bevoegde ministers die wij aangeduid hebben om onze belangen te verdedigen en waar te maken tot een helder denken komen en de miljarden niet in de grond steken, maar in een smart cloudgebaseerd en open software-platform. Laat Geert Bourgeois en Philippe Muyters luisteren naar het model van Dries Buytaert. Hij is onlangs nog door Humo neergezet als een van de vijftig meest invloedrijke Vlamingen. Zijn Drupal-model is erop gebaseerd dat iedereen software kan toevoegen en enten op het initiële platform. Dan komt er oneindig veel ruimte voor innovatie, nieuwe ideeën en dus kennis. Vlaanderen is vandaag een kennisregio maar wordt mogelijk snel voorbijgestreefd door het gebrek aan innovatieve daadkracht. Met de installatie van fiber bouwt men geen innovatie uit. Integendeel. Men begraaft het.