Smart home toepassingen zijn aan een opmars bezig. Het internet of things (IoT) verovert volop onze woning en kantoor en daar wil de startup Sentesia een prominente rol in spelen. Dit willen ze waarmaken met een makkelijk koppelbare en bruikbare toepassing. Wij werpen alvast een blik achter de schermen.
Deze startup is net opgestart en staat dan ook nog in de kinderschoenen. Wat uiteraard niet wil zeggen dat er geen uitgebreid onderzoek aan is voorafgegaan. ‘Ik heb heel wat beurzen bezocht, met zaakvoerders van bestaande IoT-onderneming gesproken en vervolgens Sentesia boven het doopvont gehouden’, geeft Andy De Bondt, zaakvoerder van Sentesia aan. Hij is hiermee niet aan zijn proefstuk toe, want al eerder lanceerde hij met succes Onafhankelijk adviesplatform. Een onderneming die andere bedrijven helpt de energierekening te drukken. Er werd dus niet van een volledig wit blad vertrokken.
Bundels op maat van de klant
Het allereerste idee was om van Sentesia een energiemonitor te maken. ‘Ik had al snel door dat dit een nichemarkt was die moeilijk rendabel te krijgen valt. Door te praten met mensen kwam ik er echter achter dat er heel wat developers zijn die exact kunnen ontwikkelen wat ik wil. Ik ben dan ook vertrokken van een energiemonitor en heb er een heleboel andere toepassingen aan laten koppelen. Vandaag zijn er drie bundels: eentje voor energie, eentje voor comfort en eentje voor veiligheid. Onze klanten en dat kunnen zowel particulieren als professionelen zijn, kunnen onze toepassingen huren of kopen’, geeft De Bondt aan. Dat laatste moet trouwens voor de nodige cashflow zorgen.
Technisch gezien draait het systeem rond een smarthub die via Z-wave, Bluetooth en wifi met andere toestellen communiceert. Gezien de veranderende markt zijn er ook aansluitingen voorzien voor andere communicatiestandaarden. Dit is echter toekomstmuziek.
De veiligheid en het comfort verhogen voor iedereen
Het overkoepelende doel van Sentesia is duidelijk. ‘We willen de veiligheid en het comfort vergroten door van de woning een ‘slimme woning’ te maken. Vandaag is domotica echter vaak te duur en te ingewikkeld. Via onze smart hub en een eenvoudig te gebruiken app willen we deze wereld toegankelijker maken. De klant stelt zijn pakket door middel van de bundels op maat samen of kiest voor een volledige uitwerking op maat. Ze maken het zelf zo duur of zo goedkoop als ze willen. Zo brengen we een slimme woning of kantoor binnen het bereik van iedereen.’
Ondertussen zijn de commerciële medewerkers van Sentesia op pad en wordt het product volop in de markt gezet. ‘We vertrekken natuurlijk niet helemaal van nul, want we bouwen op de structuren van het Onafhankelijk adviesplatform. Externe financiering was tot op heden dan ook niet nodig. We hebben alvast wel bijkomend geïnvesteerd in onze klantendienst. Onze klanten staan centraal in onze dienstverlening. Uiteraard krijgen onze klanten van Onafhankelijk adviesplatorm als eerste een voorproefje van de mogelijkheden. Het aanvoelen van wat klanten juist willen en waar ze nood aan hebben is misschien wel de belangrijkste uitdaging. We willen immers service en kwaliteit garanderen, maar toch snel groeien. We moeten dus investeren in de juiste dingen’, geeft De Bondt aan.
Snel de grens over
De Bondt kijkt alvast verder dan de landsgrenzen. ‘We zijn momenteel in België actief, maar onze app is beschikbaar in vier talen en we kijken dan ook al naar de mogelijkheden in het buitenland. De komende jaren willen we namelijk stevig groeien. We willen het comfort en de veiligheid voor de gebruikers verhogen en mensen ook energiebewuster maken. Momenteel mikken we nog op de brede markt, maar op termijn zien we zeker mogelijkheden in bepaalde niches. Denk maar aan zorgbehoevenden, mensen met een handicap…. Ook daar zullen we op termijn bundels voor op de markt brengen, die inspelen op hun specifieke noden. Je merkt het, nog heel wat werk op de plank. Er zal nog heel wat ontwikkeld moeten worden’, besluit De Bondt.