Vorig jaar won Peter Hinssen de IT Person of the Year Award van Computable. Nu de finalisten van de volgende editie bekend zijn, kijkt Computable achteruit en nemen we de temperatuur van de vaderlandse tech-scène. ‘Bij politici voel ik nu toch een sense of urgency als het over technologie gaat’.
We spreken de drukbezette maar altijd aimabele Hinssen aan de telefoon vanuit een ver buitenland. Hij verdeelt zijn tijd nog altijd tussen consulting-opdrachten, het adviseren van ondernemingen en overheden en het schrijven van boeken. ‘Is het al een jaar geleden dat ik de award gewonnen heb? Pfew, wat gaat het snel’, lacht hij.
Heeft u er veel reacties op gekregen?
Verrassend veel zelfs. En uit heel veel verschillende hoeken. Niet alle mensen wisten altijd wat het precies was, maar het leeft toch wel. Een iemand dacht zelfs dat het een soort fin-de-carrière-prijs was. Zo van: nu mag je stoppen (lacht).
Als u nu op het afgelopen jaar terugkijkt, wat zijn de technologieën die echt zijn doorgebroken?
Als je het hebt over awareness, kunnen we, denk ik, niet om artificiële intelligentie (ai) heen. Dat was echt niet weg te slaan in 2017. En op veel verschillende gebieden. Dat ging van berichten over robots die onze jobs gaan inpikken, over ai dat een soort nieuwe elektriciteit wordt tot en met China dat zich aan het wapenen is om een nieuwe koude oorlog met de VS aan te gaan. Een goede tweede was ongetwijfeld de blockchain. Daar zie je heel mooi de cyclus hype, ontgoocheling en dan dat het langzaam de realiteit binnen sijpelt.
Ik denk wel dat je goed het onderscheid moet maken tussen awareness en realiteit. Want laten we eerlijk zijn: voor het gros van de gemiddelde Belgische kmo’s is zowel ai als blockchain nog een echte ver-van-mijn-bed-show. Dat gezegd zijnde: wat me ook opviel het afgelopen jaar is dat veel technologieonderwerpen mainstream worden. Ik heb dit jaar op het Kerstfeest in onze familie een discussie aan tafel gehad over ai. Met ooms en tantes die daar drie of vijf jaar geleden nooit over begonnen zouden zijn. Het ‘alleenrecht’ dat techneuten hadden om over dat soort zaken te spreken, is aan het verdwijnen.
Zijn we in België genoeg ‘mee’ met zaken als ai en blockchain?
Goh, meestal lopen we wel een beetje achter. Op Nederland bijvoorbeeld. En Nederland loopt dan wat achter op de VS. Wat ik wel meer en meer merk, is de wil om daar iets aan te doen. Vroeger was het zo van: de Belg, hij stond erbij en keek er naar. Dat is aan het wegebben. Ik ben onlangs gaan spreken in het Vlaams Parlement en bij veel mensen daar leeft het gevoel om daar meer op in te zetten, er is toch wel een soort ‘sense of urgency’, nu.
Ook in het onderwijs worden we daarmee geconfronteerd: de snelheid van verandering ligt in het onderwijs een stuk lager dan in de ‘echte’ maatschappij. En dat wordt meer en meer een probleem. Kijk, voor ons, als veertigers en vijftigers, zal het nog allemaal wel meevallen. Maar over twintig, dertig jaar zijn onze kinderen groot en dan is ai en blockchain voor hen een realiteit. Hoe moeten we hen daarop voorbereiden? Dat debat komt op gang.
Moeten we daarvoor op onze politici rekenen?
Politici voelen in elk geval toch wel de vragen uit de maatschappij opborrelen. Zij zijn het die ons moeten voorbereiden op morgen. Dat is het verschil met ‘de overheid’. De overheid moet zorgen dat het nu allemaal goed draait: dat er wegen zijn en dat de verlichting niet uitvalt. Maar de taak van politici is om ons voor de toekomst klaar te stomen. We zitten nu bijvoorbeeld in een verkiezingsjaar, ik ben echt geweldig benieuwd of die nieuwe technologische uitdagingen ook in het politieke discours zullen opgepikt worden.
Startups
Computable vroeg Hinssen ook naar zijn idee over de Belgische startup-scene. ‘We hebben op vijf jaar tijd een enorme inhaalbeweging gemaakt’, geeft hij als tipje van de sluier. Het volledige artikel wordt volgende week op Computable gepubliceerd.