De twee Vlaamse netbeheerders Eandis en Infrax gaan aan de slag met digitale energiemeters. IBM België en Sagemcom zijn op basis van een Europese aanbesteding geselecteerd voor de ontwikkeling, productie en levering van deze meters.
Binnen de samenwerkingsconstructie staat Sagemcom in voor de ontwikkeling, productie en levering van de meters. Ook levert het Franse bedrijf het digitale metersysteem. IBM België beheert op zijn beurt het systeem om de meters op afstand uit te kunnen lezen.
De digitale meter van Eandis en Infrax wordt naar eigen zeggen een standaardmodel dat de consument de vrije keuze laat om de meter via een datapoort al dan niet uit te breiden met extra, slimme toepassingen.
De slimme meter van IBM en Sagemcom wordt in de komende maanden geproduceerd en later dit jaar door Eandis en Infrax aan het brede publiek voorgesteld. Vervolgens worden de eerste nieuwe meters voor het jaareinde geplaatst. In 2019 moeten alle klassieke, mechanische meters met ronddraaiende schijf vervangen zijn.
Digitale meters in Vlaanderen
Vlaanderen is een van de laatste regio’s in Europa die naar digitale meters overschakelt en niet langer klassieke meters (mechanisch) wil toepassen. De mechanische meters die we kennen zullen binnenkort dan ook niet meer worden geproduceerd. Er moet dus sowieso een nieuw standaardmodel voor de toekomst gekozen worden.
Daarnaast verandert het energielandschap erg snel: we gaan van centrale productie meer en meer naar lokale productie. We hebben dus ook meters nodig die niet alleen de afname maar ook de door de klant zelf geproduceerde energie meten. Deze digitale meters monitoren de veiligheid en stabiliteit van die ‘nieuwe’ energienetten.
Volgens de netbeheerders bieden deze digitale meters diverse voordelen voor de diverse gebruikersgroepen. Zo krijgen consumenten beter zicht op hun dagelijkse verbruik en kunnen energieleveranciers toepassingen ontwikkelen voor consumenten om op hun energieverbruik te sturen en te besparen.
Netbeheerders kunnen op hun beurt betere keuzes maken op het vlak van investeringen in het net. Bovendien kunnen verbruiksgegevens vanop afstand worden uitgelezen en verwerkt, waardoor meteropnemers niet meer langs hoeven te komen.