Er waait een frisse wind door de federale en Vlaamse it-diensten. Ik ben zelfs aangenaam verrast door het enthousiasme over doelstellingen, visies, open data, samenwerking over de ‘gemeenschapsgrenzen heen’. Maar wat jammer dat er vier ministers overheen moeten. Zou er niet beter gekozen worden voor één sterke figuur die ook de power krijgt om over alle bevoegdheden heen de digitale kaart te kunnen trekken, zowel voor de burger als voor ondernemingen?
‘No closed door anymore’. Dat is de slogan die door het Vlaams ‘Agentschap Informatie’ wordt gehanteerd. De burger moet op elke digitale deur kunnen aankloppen. Data moeten beschikbaar worden gemaakt, uitgewisseld zelfs tussen federale en de Vlaamse overheden.
Een mooi voorbeeld is de Antwerpse aanpak waarbij mensen met een te laag inkomen niet langer worden beboet indien ze in de lage emissiezone rijden. De gegevens van de nummerplaat worden gelinkt aan de data over het inkomen. Dat is een bijzonder sterk verhaal. En zo zijn er veel meer op komst. Ook federaal is er een grote openheid en wordt er nu eindelijk ook werk gemaakt van het burgerloket waarbij de ‘front office’ opgewaardeerd wordt. In het verleden werd al te veel en vaak eenzijdig geïnvesteerd in het chassis van de wagen. Het ‘no closed door anymore’ principe wint ook hier veld.
Versnelde digitalisering
Blijft dat er nog al te veel ministers iets in de pap te brokken willen hebben, voor zover ze van het digitale al pap gegeten hebben. Daarom lijkt het me ook voor de hand te liggen dat bij de volgende regeringsvorming een minister wordt aangeduid met slechts één bevoegdheid: de versnelde digitalisering van België. Geen versnippering meer. Er moet duidelijk een inhaalbeweging gemaakt worden willen we niet al te veel vertraging hebben op de vooropgestelde deadlines in 2020. Het enthousiasme bij de it-verantwoordelijken is groot, zelfs hartverwarmend. De bedrijven zijn er klaar voor en ook de burger wordt steeds meer digitaalbekwaam.
Er is nog werk aan de communicatie. Die loopt mank, wordt niet opgepikt en zelfs niet waargenomen. En wie bedenkt er nu zo’n stoffige archaïsche naam als de ‘e-box’? Dat is zo 20ste eeuws, uit de tijd dat we billboards nog Infobox noemden. Maak de digitalisering van de overheid ook aantrekkelijk, laat ook daar geen deur dicht. Waarom vraag je de burger niet om een naam te kiezen? Kwestie dat hij of zij veel sterker betrokken wordt. Zomaar een ideetje.
De komende dagen verschijnen op Computable interviews met Barbara Van den Haute, sinds een half jaar administrateur-generaal bij het Agentschap Informatie Vlaanderen en Ben Smeets, sinds een jaar verantwoordelijk voor de Digitale Transfomatie bij de federale overheid.