Slechts 23 procent van de Belgische bedrijven geeft afgedankte computers een tweede leven door ze aan het goede doel te schenken. Dat blijkt uit een recente bevraging van Beltug. Die Belgische vereniging van it-beslissers roept Belgische ondernemingen op om hun afgeschreven apparatuur te doneren, om zo de digitale kennis wereldwijd te vergroten.
Beltug is een vereniging van ict-verantwoordelijken in België en telt ruim vijftienhonderd leden uit 430 corporate ondernemingen met meer dan tweehonderd werknemers. Uit een recente rondvraagt onder de leden blijkt dat ruim 40 procent van de Belgische ondernemingen zijn afgeschreven computerapparatuur aan makelaars verkoopt of schenkt. Nog eens 14 procent geeft de hardware terug aan de fabrikant of verkoper.
Nog geen kwart (23 procent) speelt de apparatuur door aan ngo’s. Iets wat de vereniging betreurt. Beltug zegt namelijk dat toegang tot technologie en ict een onmisbare factor is in de sociale en economische ontwikkeling. ‘Hogere en vlottere bereikbaarheid van informatie draagt bij tot het terugdringen van analfabetisme, armoede en ziekte’, vertelt Beltug-directeur Danielle Jacobs.
‘Toch zijn er nog heel wat mensen, zowel in België als in ontwikkelingslanden, die geen of amper gebruik kunnen maken van digitale oplossingen omdat de aankoop te duur is’, vervolgt Jacobs. ‘Kwaliteitsvolle, tweedehandse computers kunnen die leemte opvullen. We hopen Belgische ondernemingen te stimuleren om alsnog hun gebruikte computers een tweede leven te geven en zo de digitale kennis wereldwijd te vergroten’