De Europese Commissie vraagt bedrijven en organisaties om innovatieve projecten voor te stellen die ze kan honoreren met subsidies. De oproep gebeurt onder het Horizon 2020-programma dat loopt van 2014 tot 2020. Specifiek voor technologiedossiers is er een totale pot van 1,7 miljard euro voorzien.
5G, supercomputers, kunstmatige intelligentie, robotica, big data, internet of things (IoT)…Dat zijn enkele van de sleuteltechnologieën die volgens de EU kunnen helpen bij het oplossen van grote maatschappelijke uitdagingen. Bedrijven en organisaties die er zich mee bezighouden, kunnen hun onderzoeksprojecten door de EU laten subsidiëren. Dat moet er ook voor zorgen dat Europa mee aan de spits blijft staan van dit soort innovaties.
De focusgebieden van deze oproep liggen vooral in blockchaintoepassingen, IoT, een nieuwe generatie van het internet en ‘datamarkten’ (het veilig delen van gegevens). Universiteiten, onderzoeksinstellingen en kleine en grote ondernemingen kunnen voorstellen indienen via een speciaal hiervoor opgezette website. Meestal is het wel de bedoeling dat verschillende organisaties een samenwerking aangaan. Pan-Europese samenwerkingen tussen instanties uit verschillende landen genieten daarbij de voorkeur. De eerste deadlines zijn in april.
Voor het digitale deel van Horizon 2020 is er in totaal zowat 1,7 miljard euro aan subsidies voorzien. Er zijn daarnaast ook programma’s rond bijvoorbeeld klimaatonderzoek (3,3 miljard), nieuwe batterijtechnologieën (tweehonderd miljoen), de circulaire economie (941 miljoen) en veiligheid (één miljard). Het Horizon 2020-initiatief ging in 2014 van start en loopt nog tot 2020. In totaal zullen er dan 77 miljard euro aan subsidies uitgedeeld zijn