De telecomsector wil zorgen voor ultrasnelle, betrouwbare netwerken die België in de top-3 van de EU houden qua telecominfrastructuur. Dat hebben de ceo's van Belgische operatoren beloofd tijdens een event van de technologiefederatie Agoria.
De zeven grootste telecomoperatoren in ons land hebben vandaag samen met Agoria een studie voorgesteld waarin de rol van telecom als kloppend hart van de digitale samenleving centraal staat. De ceo’s van Brutélé, Colt, Eurofiber, Nethys/Voo, Orange Belgium, Proximus en Telenet hebben daarbij hun engagement uitgesproken om te zorgen voor de uitrol van supersnelle, betrouwbare netwerken waarmee België aan de top van Europa blijft qua telecominfrastructuur.
De sector wil ook bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe diensten die ons land klaarstomen voor de toekomst, en meer initiatieven ondersteunen op het gebied van digitale vaardigheden. De operatoren roepen alle belanghebbenden op om de digitale versnelling mee vorm te geven door middel van een New Deal tussen de overheid en de sector, die tegemoetkomt aan de evoluerende behoeften van verschillende gebruikers.
De telecomnetwerken in België zijn ultramodern, maar moeten naar de toekomst toe verder blijven evolueren om aan nieuwe behoeftes te kunnen voldoen. Tegen 2020 zal zo meer dan 50 procent van de verbindingen een internetsnelheid tot 1 Gbps moeten bieden. Dat is noodzakelijk om te beantwoorden aan de veranderende noden van de klant: zo wijst de studie op een snelle toename van het vaste en mobiele dataverbruik, hét bewijs dat gebruikers altijd en overal verbonden willen zijn.
Investeringsvriendelijk klimaat
Om te beantwoorden aan de groeiende verwachtingen van burgers, bedrijven en overheden inzake volume, kwaliteit, snelheid, veiligheid en betrouwbaarheid, zeggen de telecomoperatoren voortdurend te investeren in betrouwbare mobiele en vaste netwerken en datacenters. De sector draagt ook sterk bij aan de economie: bijna tien miljard euro investeringen in de laatste zes jaren, meer dan een miljard euro sociale bijdragen in 2016 en meer dan 21.000 directe en 28.000 indirecte jobs. En telecom ligt mede aan de basis van de meer dan tweehonderdduizend digitale jobs in ons land.
‘Als onderdeel van ons algemeen engagement zullen we bovendien de bevordering van digitale vaardigheden en digitale geletterdheid ondersteunen. Om dit alles te verwezenlijken, hebben we echter een investeringsvriendelijk economisch klimaat, een digitale versnelling en een eerlijk speelveld nodig’, zegt Marc Lambotte van Agoria, dat sinds 2017 ook de telecomsector verenigt. De sector vraagt een investeringsvriendelijke sociaal-economische omgeving en een betrouwbaar, gecoördineerd en stimulerend regelgevend kader. Dat alles moet ingebed zijn in een langetermijnvisie, gecoördineerd tussen federale, regionale en lokale overheden. De sector vraagt onder anderen een snellere goedkeuring van de bouwvergunningen en proportionele en toekomstbestendige 5G-stralingsnormen.