Dat de ict-wereld nooit saai is, bewijzen de schandalen, rechtszaken, gevangenisstraffen en voorbeelden van ongekend wanbeleid in 2017. Met dit overzicht nemen we u nog één keer mee naar de meest spraakmakende, ongelooflijke en ronduit stuitende zaken van het afgelopen jaar.
1. Proximus: De Croo is ‘not amused’
Tussen minister Alexander de Croo en Proximus botert het niet in 2017. Zo wil hij niet dat Proximus of andere Belgische internet service providers (isp’s) aan de netneutraliteit sleutelen. Eén en ander speelde al in januari 2017. Ook over een mogelijke ‘langetermijnbonus’ voor Dominique Leroy, de topvrouw van Proximus, zijn De Croo en de regering niet te spreken.
2. Samsung: Smeergeld, corruptie en gevallen president
Elektronicafabrikant Samsung valt in 2017 van zijn voetstuk. Zo verloor de smartphonemaker het van Chinese telefoontjes en was er de slepende patentzaak met Apple. Beide zaken vallen echter in het niet bij wat in Zuid-Korea wel het grootste bedrijfsschandaal ooit wordt genoemd. Zo bleek de vicevoorzitter van Samsung 34 miljoen euro smeergeld te hebben betaald en werd hij beschuldigd van corruptie. Door het schandaal moest zelfs de eerste vrouwelijke president van het land aftreden. De ceo riskeerde twaalf jaar cel, wat uiteindelijk teruggebracht werd naar vijf jaar. Uiteindelijk stapt ook de ceo op, wegens de ‘ongekende crisis’.
3. Digitale wachtkamer: lessen trekken uit hack
De grote hack bij de webtoepassing Digitale Wachtkamer beroerde in juli de gemoederen. De gegevens van zowat 550.000 patiënten werd ontvreemd, de wachtwoorden waren versleuteld.
4. Capgemini: in gebreke gesteld door FOD Sociale Zekerheid
Opmerkelijk nieuws van de overheid, medio maart: de FOD Sociale Zekerheid stelde it-integrator Capgemini in gebreke. Aanleiding waren de aanhoudende problemen met het computersysteem dat de steunaanvragen voor gehandicapten regelt.
5. Uber: seksisme-schandaal en verzwegen hack
2017 gaat bij taxibedrijf Uber niet in de boeken als een droomjaar. Zo kwam het bedrijf begin van het jaar in het nieuws door gevallen van seksuele intimidatie en bleek later dat Uber een groot hack heeft verzwegen en bovendien zwijggeld heeft betaald. Bovendien wist de Uber-ceo achteraf gezien al eerder van het hack. Kortom, een rampjaar voor de ooit zo veelbelovende vernieuwer in de taxibranche.
6. Dimension Data: ict-bedrijf of eventbureau?
Bij Smals, een grote klant van Dimension Data, waren ze dit jaar ‘not amused’ over gebrekkige communicatie. De focus ontbreekt, volgens het bedrijf. ‘Blijkbaar focust men bij Dimension Data liever op pr dan op een professionele service. Ik zou Dimension Data liever appreciëren als ict-bedrijf dan als eventbureau of wielerploeg’, klonk het vernietigend. Computable-hoofdredacteur William Visterin vatte een en ander samen in zijn column.
7. NMBS: 30 miljoen euro voor niets
De spoorwegen zetten dit jaar de ontwikkeling stop van een ticketsysteem waarin sinds 2012 al dertig miljoen euro is gestoken. Computable-redacteur Luc Blyaert spreekt over een ‘chaotisch wespennest’.
Waarom zijn er steeds problemen in de IT? Het zijn toch allemaal maar nulletjes en eentjes !!!!