Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) kent dertig miljoen euro toe voor de bouw van een nieuwe supercomputer aan de KULeuven, aldus Het Nieuwsblad. Er is ook drie miljoen vrijgemaakt voor een Vlaams testproject rond zelfrijdende auto’s. Tegen 2019 moeten de eerste autonome wagens over Vlaamse wegen rijden.
Het testproject met de zelfrijdende auto’s maakt deel uit van het Europese Concorda-project, waarvoor een deel van de E313 en de aansluiting op de Antwerpse Ring tussen Borgerhout en Deurne uitgerust wordt met sensoren en bekabeling. Onder meer de autofabrikanten Ford en Toyota zijn bij het project betrokken.
Volgens Muyters moet vooral de transmissie van de data in dit soort projecten feilloos werken, vooraleerde wagens op de weg kunnen. ‘Als we online een video kijken, winden we ons soms op over dat draaiend wieltje als de video aan het bufferen is. Welnu, met de zelfrijdende auto mag dat absoluut niet gebeuren. Een milliseconde hapering kan betekenen dat de auto ergens tegen rijdt en kan levens kosten’, zo citeert Het Nieuwsblad de minister.
Een nog veel groter bedrag van het Innovatiefonds steekt de minister in een nieuwe supercomputer. De Tier II zal geïnstalleerd worden bij de KULeuven, maar komt ook beschikbaar voor andere instellingen. Volgens Muyters loopt de huidige supercomputer al tegen zijn limieten aan en is het tijd voor een upgrade. Het nieuwe apparaat zal ook toegankelijk worden via clouddiensten.
Het laatste project dat steun kreeg, is de aankoop van twee onderwaterrobotten voor het Vlaams Instituut voor de Zee. De tuigen worden ingezet om de zee te bestuderen en zullen een veel groter bereik hebben dan de huidige apparaten die in dienst zijn en sneller data kunnen verwerken.