Inzake het gebruik van cloudtoepassingen volgt Vlaanderen eerder het voorbeeld van Nederland. Terwijl de overheid in ons land en Wallonië achterlopen. Microsoft breekt dan weer helemaal door met hun Office 365-aanbod. Voor veel organisaties is Office 365 een paard van Troje.
Welk deel van alle gebruikte software in ons land is een oplossing in de cloud? Dat is de vraag die Computable.be voorlegde aan Computer Profile, dat 2.900 Belgische bedrijfsvestigingen met meer dan vijftig werknemers ondervroeg.
Het antwoord: één van de zeven applicaties (of 14 procent) draait in de cloud, zo blijkt uit de rondvraag. Een opmars dus, want twee jaar geleden was dat nog maar 11 procent.
Office meest gebruikte cloudoplossing
Op lange termijn bekeken, is de groei zelfs indrukwekkend. Zo is het aantal oplossingen in de cloud de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Deze groei wordt voor een belangrijk deel gedreven door het toenemende gebruik van Office-applicatie, hr-, crm- en document management- toepassingen in de cloud.
De opmars komt voor een belangrijk deel op het conto van Microsoft. Bijna een derde van de aangetroffen cloudapplicaties komt van deze leverancier. Vooral Office 365 groeide fors, al is er ook nog het gebruik van Sharepoint en Exchange uit de cloud.
Bij de 2900 geïnterviewde Belgische bedrijfsvestigingen zijn in totaal 21.000 applicaties in kaart gebracht. Binnen deze cloudapplicaties wordt de grootste groep, namelijk 27 procent, gevormd door Office-applicaties. Ter vergelijking: vorig jaar was Office nog maar goed voor 21 procent.
Paard van Troje
Microsoft heeft dit jaar met Office 365,voor het eerst e-banking van de troon gestoten als meest gebruikte cloudtoepassing. ‘De strategie van Microsoft heeft gewerkt’, oppert Peter Witsenburg van Cloudmakelaar. ‘Het Office pakket, sinds jaar en dag hun melkkoe, zet zich nu dus ook door in de cloud als Office 365. In die zin hebben veel organisaties met Office 365 eigenlijk hun paard van Troje binnengehaald.’
De opmars van Office 365 komt ook voort uit het feit dat Microsoft, er inzake prijszetting, zwaar op heeft ingezet. ‘Naast het populaire Word, Excel en Powerpoint krijg je er bijna voor niets e-mail en het delen van bestanden bij. Microsoft heeft op een slimme manier het spreekwoordelijke zilver in cd-verpakking weten om te vormen naar public goud uit de cloud. Hier kan geen enkele hosting provider tegenop door hosted Exchange aan te bieden vanuit hun eigen private cloud’, meent Witsenburg. ‘De opmars verplicht ook de lokale systeem integrator of hosting provider om mee te moeten volgen.’
De top drie van individuele applicaties in 2017 in België zijn, naast Office 365 dus, e-banking software van Isabel en hr-toepassingen van SD Worx. Cloudoplossingen op het gebied van hr vormen een kwart van alle aangetroffen cloudapplicaties en een bijna even groot deel wordt gevormd door e-banking-oplossingen. Alle andere deelgebieden, zoals crm en erp, vormen telkens minder dan 10 procent van het totaal.
Overheid blijft achter ondanks G-cloud
Voorloper in de cloud in België is de financiële- en dienstensector. De belangrijkste achterblijver blijkt de overheidssector te zijn. Daar vormen cloudtoepassingen nog maar 7 procent van de in kaart gebrachte applicaties. Ook zorg en onderwijs trappelen ter plaatse in hun cloudgebruik. ‘Opvallend is dat onze overheid nog steeds een achterstand heeft qua cloudadoptie en dit terwijl alle andere sectoren met sprongen vooruit zijn gegaan’, bevestigt Witsenburg.
Als het cloudgebruik de voorbije jaar toeneemt bij de overheid, dan gaat het vaak om de public cloud. ‘Ondanks verwoede pogingen om met de private G-cloud-oplossingen de federale, Vlaamse en Waalse departementen te overtuigen van hun diensten, is het ook hier de public cloud die aan populariteit aan het winnen is’, oppert Witsenburg. ‘Eigenlijk kan je ook hier spreken van een soort van paard van Troje.’
Vlaanderen is Nederland
Een ander opmerkelijk verschil komt naar voren bij segmentatie naar gewest. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vormen cloudapplicaties 13 procent van alle geïnventariseerde oplossingen. In Wallonië ligt dat momenteel op circa 6 procent, terwijl bij bedrijfslocaties in Vlaanderen cloudapplicaties 16 procent van het totaal vormen. ‘Een erg groot verschil’, merkt Witsenburg op.
De Vlaamse zakelijke markt lijkt daarmee erg op de Nederlandse waar een vergelijkbare analyse is gemaakt. In de Nederlandse zakelijke markt is 19 procent van de in kaartgebrachte applicaties een cloudtoepassing. Of hoe inzake cloudadoptie Vlaanderen eerder aansluit bij Nederland dan bij het zuidelijke deel van het land.