Als het van de Gentse student Hannes Mareen (24) afhangt, wordt het makkelijker om internetpiraten die illegaal video's verspreiden op te sporen. Hij ontwikkelde een uniek en onzichtbaar watermerk om aan filmpjes toe te voegen.
Met zijn onderzoek won Mareen de Scriptieprijs van de technologiefederatie Agoria. ‘Vandaag wordt vaak tekst gebruikt als watermerk, en die kan je verwijderen’, zegt Hannes Mareen. De doctoraatsstudent in de Computerwetenschappen aan de UGent heeft daarom een nieuw systeem ontwikkeld. Een video-encoder kan nu automatisch unieke, onzichtbare watermerken toevoegen aan een video. ‘Die zijn niet te verwijderen en op grote schaal te gebruiken. Wat deze aanpak zo uniek maakt, is dat het watermerk automatisch geïntroduceerd wordt door de video-encoder.’
‘De scriptie van Mareen is een prachtig voorbeeld van popularisering en promotie van creatief technologisch onderzoek van jonge wetenschappers. De nieuwswaarde, de relevantie voor de technologische sector en het marktpotentieel gaven de doorslag’, zegt Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen. Mareen krijgt een 3D-printer ter waarde van vijftienhonderd euro en mag een tweedaagse opleiding Self-Leadership volgen ter waarde van 1995 euro aan Vlerick Business School.
In 2015 werd de totale waarde van illegaal verspreide films en tv-series geschat op 130 miljard euro.