De kostprijs van energie is vandaag de dag een hot topic, maar dat niet alleen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt steeds belangrijker voor bedrijven en rapportages over de uitstoot zijn heel normaal geworden. Het spreekt dan ook voor zich dat energiemanagement aan belang wint binnen het bedrijfsleven. De start-up Condugo speelt daar met zijn platform voor energiemanagement op in. Tijd om eens te bekijken hoe dat juist in zijn werk gaat.
Condugo werd opgericht in 2015 toen de drie founders Peter Verboven, Jeroen van de Meer en Xavier De Moor – stuk voor stuk met een heleboel ervaring in de energiesector – elkaar vonden. Zij zagen dat bedrijven, maar ook beheerders van bedrijventerreinen nood hadden aan één centraal platform voor energiebeheer.
‘Al snel zagen we dat er een markt was voor ons geïntegreerd energieplatform. Je kan ons platform vergelijken met een crm-systeem maar dan voor energiebeheer in een industriële- en productieomgeving. Het bundelt alle energiedata en informatie, verrijkt deze met een heleboel waardevolle data afkomstig uit het productieproces en zorgt ervoor dat alle informatie en rapporten er met één druk op de knop uitkomen. Ons platform laat bedrijven toe om meer diepgaande analyses uit te voeren en verbeteringen aan te brengen in hun energieprocessen’, geeft Peter Verboven, één van de founders aan.
Meer inzicht, betere processen
Energiebesparing is natuurlijk een belangrijke reden waarom bedrijven met Condugo in zee gaan, maar vaak dienen ze ook intern en extern te rapporteren over hun uitstoot. ‘Dat klopt en dan zijn wij de geknipte partij om dat voor hen te managen en aan te leveren. Een tweede groep aan klanten zijn steden die bedrijventerreinen willen monitoren. Zo kunnen ze de impact van bepaalde maatregelen en beslissingen meten.’
Technologisch is Condugo een flexibel en modulair systeem. ‘Je kan ons systeem heel makkelijk inpassen in andere systemen en met elkaar laten communiceren. Het gaat om een cloudplatform, terwijl de backend op Python draait. Dit laat ons toe extra intelligentie toe te voegen, het slim combineren van data is daarbij key. Verder draait op de achtergrond nog een hybride databank. Frontend gaat het om een responsive applicatie die op alle schermen makkelijk hanteerbaar is, wat nodig is als je wil dat het systeem ook effectief gebruikt wordt op de werkvloer’, werpt Verboven een blik onder de motorkap.
Condugo is nu actief in de Benelux, maar heeft grotere plannen. ‘We hebben de ambitie om het leidende platform te worden op het vlak van energiebeheer in Europa. De weg is nog lang, maar we zijn op weg. Momenteel zijn we al met vijf medewerkers en binnenkort komen er nog één of twee mensen bij. Dit hebben we voorlopig kunnen realiseren met eigen middelen en een stukje funding van VLAIO en PMV. Momenteel is er nog geen externe deelname in het kapitaal. Nu, als we sneller willen groeien zullen we een strategisch partnership zeker overwegen. Markttoegang is op dit moment even interessant als geld’, geeft Verboven mee.
Uniek in het slim combineren van data
Sinds midden dit jaar rolt Condugo zijn eerste mature versie uit. ‘Sindsdien groeien we steeds sneller. We zitten dan ook in een niche. Er zijn best wel wat bedrijven rond energie bezig en er lopen ook heel wat consultants rond, maar zij doen niet hetzelfde en beperken zich vaak tot studies en advies. Ook op het vlak van software zijn er concurrenten, maar de combinatie die wij aanbieden is vrij uniek. Ons pakket koppelt verschillende systemen met elkaar en geeft waardevolle informatie en rapporten. Dit op een heel eenvoudige manier, iedereen kan met één klik aan zijn/haar informatie. Zeker binnen productie- en industriële bedrijven hebben we daarom een heel onderscheiden profiel’, werpt Verboven een blik op het speelveld.
Bijbenen qua ontwikkeling en trage beslissingsprocessen, het zijn de twee factoren die Condugo belemmeren in hun groei. ‘Grote bedrijven hebben hun tijd nodig voor er beslissingen worden genomen. Een traject van 2 jaar is geen unicum’, besluit Verboven.