Microsoft mag perfect weigeren om e-mails aan de Amerikaanse overheid te geven die op een Ierse server in een datacenter staan. Dat zegt de Europese Commissie.
De zaak draait rond een dispuut dat Microsoft heeft met de Amerikaanse regering en dat begon in 2014. In dat jaar vroeg het Amerikaanse Department of Justice e-mails op bij Microsoft die bewaard werden op servers in een Iers datacenter. De documenten moesten dienen als bewijsmateriaal in een rechtszaak.
Microsoft claimde echter dat de overheid zulke verzoeken moest richten aan de Ierse overheid en weigerde de documenten vrij te geven. Het kwam ook tot een rechtszaak waarin Microsoft gelijk kreeg. Waarop het Department of Justice tegen die beslissing in beroep ging.
In die zaak werd ook de Europese Unie opgeroepen. En die stelt nu dat Microsoft de Europese wetten ‘correct heeft geïnterpreteerd’. Volgens de Commissie mogen de Verenigde Staten er niet zo maar van uit gaan dat data van Europa naar de V.S. overgebracht kunnen worden, tenzij een en ander voldoet aan de Europese databeschermingswetten. Databeschermingswetten die volgend jaar nog aangescherpt worden door de nieuwe Europese privacyregeling GDPR.
De Amerikanen waren volgens het Britse ict-vakblad Computing uiteraard not amused met die uitleg en zetten de zaak verder. Volgens hen heeft Microsoft nooit gezegd dat het Ierse of Europese wetten zou overtreden als de mails zouden worden overhandigd.