Op 1 januari 2018 gaan alle steden en gemeenten in Vlaanderen van start met de omgevingsvergunning. Er zullen dan geen aanvragen meer in het loket Digitale Bouwaanvraag kunnen worden ingevoerd.
De omgevingsvergunning verenigt en vervangt de stedenbouwkundige vergunning en de milieuvergunning. Ook verkavelingsvergunningen maken er deel van uit. De vergunningsaanvraag gebeurt digitaal via het Omgevingsloket dat alle tests heeft doorstaan en nu op punt zou staan. Enkele weken geleden was er uit politieke hoek nog heel wat kritiek op het systeem gekomen, omdat het al verschillende keren was uitgesteld, veel geld had gekost en vol bugs zou zitten.
Afgelopen voorjaar stelde NAV (Netwerk Architecten Vlaanderen) minister Schauvliege nog in gebreke vanwege de aanhoudende problemen met het Omgevingsloket. Sinds 23 februari 2017 waren architecten verplicht om bouwaanvragen voor gemeenten die nog niet met de omgevingsvergunning werkten, digitaal in te dienen. Op 1 januari zullen geen nieuwe aanvragen meer ingevoerd kunnen worden. Lopende dossiers zullen er wel nog verder behandeld worden.
Bij een omgevingsvergunning worden zowel de stedenbouwkundige als milieuaspecten van een project tegelijk beoordeeld. De aanvragen worden digitaal ingediend bij één loket, het Omgevingsloket, waarna één openbaar onderzoek en één adviesronde worden georganiseerd. Dat is efficiënter en moet leiden tot betere besluitvorming.
Voor omgevingsambtenaren, architecten en adviesinstanties organiseert de Vlaamse overheid infosessies om hen zo goed als mogelijk voor te bereiden op de komende veranderingen. De helpdesk van het Departement Omgeving wordt in de beginperiode wanneer nodig, extra versterkt. Alle steden en gemeenten zullen van de Vlaamse overheid een subsidie van 4500 euro ontvangen.