Streven naar eenvoud. Dát is in de ogen van Rami Rahim, ceo Juniper Networks, de grootste uitdaging in de it-industrie. Tijdens de jaarlijkse EMEA-persbijeenkomst in Londen vertelt de topman wat de strategie van de Amerikaanse netwerkleverancier is en hoe het bedrijf het eenvoudig probeert te houden. En nee, er zijn geen overnamegesprekken met Nokia gevoerd.
Rami Rahim is al sinds ’97 in dienst bij Juniper Networks. Toen nog een startend bedrijf met zo’n dertig medewerkers in dienst en een duidelijk doel: ingewikkelde en belangrijke problemen oplossen. Toen draaiden netwerken om schaalbaarheid en performance, nu is het de uitdaging om met de complexiteit van netwerken om te gaan. In het versimpelen van die complexiteit, ziet Rahim een kans. The pursuit of simplicity, dat is volgens hem de grootste uitdaging in de it-industrie.
De complexiteit in netwerken komt volgens de ceo door een aantal veranderingen in de it-industrie. Om te beginnen noemt hij de cloudtransformatie bij klanten. ‘Dat raakt alles wat we vandaag de dag als bedrijf doen’. Ten tweede noemt hij cybercrime, waarbij cybercriminelen op afstand heel veel schade aanrichten. Tot slot noemt hij nog opkomende technologieën als internet of things (IoT) en 5G. ‘Deze technologieën veranderen de netwerkarchitectuur. Denk aan meer sensoren en kleinere datacenters.’
Volgens de topman heeft kunstmatige intelligentie (ki) de potentie om deze problemen deels op te lossen.
Vier pijlers
Die veranderingen in het it-landschap vormen de basis van de strategie van Juniper Networks. Rahim laat weten dat de bedrijfsstrategie gefocust is op vier pijlers. ‘De eerste pijler is gericht op het hart van clouddiensten, namelijk het datacenter. Daar hebben we de afgelopen jaren in geïnvesteerd. Het gaat niet om enkel switches, maar ook orchestration (executable business process), de overlay, de underlay en security. Dat moet samengevoegd worden tot een geautomatiseerd datacenter’, legt hij uit. Rahim benadrukt dat deze strategie heeft bijgedragen aan de groei van Juniper en dat hij hierin de komende jaren blijft investeren.
Ten tweede focust Juniper Networks zich op de cloud. ‘De overgang naar de cloud zorgt voor een druk op de netwerken. Dit doordat er op afstand toegang wordt verkregen tot storage, resources, applicaties en workloads.’ In zijn ogen is daar er een betere en kostenefficiënte aanpak nodig om de netwerken hier op af te stemmen. Ook zegt de topman dat de clouds beter gedistribueerd moeten worden. Daarvoor werkt het aan drag and drop-oplossingen.
Multicloud
De laatste pijler is gericht op de multicloud. ‘Bedrijven willen hun apps, workloads en data bij verschillende bronnen opslaan, van (privé) datacenters tot de public cloud. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan.’ In zijn ogen levert het problemen voor de efficiëntie van het netwerk (enkel de juist diensten leveren op het juiste moment) en de beschikbaarheid van het netwerk (diensten moeten altijd en overal beschikbaar zijn voor iedereen).
Maar ook security is een pijnpunt bij de multi cloud-architectuur. Met name op het gebied van policies, die niet automatisch toepasbaar zijn voor zowel de public als private clouds. ‘Dit betekent dat een organisatie voor elke cloud een policy-beleid moet opstellen.’
Van complexiteit naar eenvoud
Rahim zegt dat er nog geen oplossing voor deze problemen rondom een multicloud beschikbaar is. Hij claimt dat het de missie van Juniper is om met een oplossing te komen. Hij verwacht dat het antwoord ligt in eenvoud (simplicity).
De directeur wil dat de infrastructuur onzichtbaar is voor de gebruiker. Hij maakt een vergelijking met een broodrooster aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. ‘Gebruikers willen niet weten wat voor soort stroom daarvoor nodig is, ze willen enkel dat hun brood geroosterd wordt. Dat geldt ook voor de multicloud: gebruikers moeten toegang krijgen tot hun data, bronnen en apps, zonder te weten via welk netwerk dat gebeurt.’
Nokia
Op het gerucht of Nokia de netwerkleverancier wil overnemen, is Rahim heel duidelijk: ‘Dat zijn puur geruchten’. Meer wil hij daar niet over zeggen.