Volgens CoinDesk, het onderzoeksplatform voor cryptovaluta, hebben hackers een digitale portemonnee van maar liefst zestig miljoen dollar buit gemaakt. Daarnaast kent de koers van de bitcoin een zeer hobbelig parcours. De vraag is dus of hij kan uitgroeien tot een algemeen aanvaard betaalmiddel.
Bitcoin is in theorie is een prachtig systeem. Elektronische betalingen zijn mogelijk zonder een centrale, sturende partij. Ook wordt de anonimiteit van de gebruikers steeds gewaarborgd, zijn de aankopen belastingvrij, liggen de transactiekosten laag en kan de betaling mobiel gebeuren.
Maar we stellen vast dat hij niet zo hard gegroeid is als verwacht. Ja, er zijn wereldwijd ongeveer tien miljoen gebruikers en ja, de transactievolumes nemen dagelijks toe, maar toch moet de bitcoin nog veel obstakels overwinnen voor hij echt ingeburgerd raakt bij het grote publiek. De vraag is of dat ooit zal gebeuren.
Negatieve media-aandacht
De bitcoin haalt dagelijks de krantenkoppen, maar vaak op een negatieve manier. Niet alleen door zijn onvoorspelbare koers en de mogelijks risicovolle investering, maar ook door de sfeer van illegaliteit die er rond hangt. De laatste hack, waarbij de website van NiceHash voor 24 uur werd stilgelegd omdat het vermoeden bestaat dat er 65 miljoen dollar aan bitcoins is gestolen, doet het wantrouwen weer toenemen. Daarnaast worden ook ransomware-aanvallen, waarbij slachtoffers losgeld in bitcoins moeten betalen, of de aankopen op de zwarte markt die met bitcoins worden gefinancierd, aan de cryptomunt gelinkt.
En dat terwijl de munt voor de meeste alledaagse legale aankopen óngeschikt is, want webwinkels als Bol.com of Coolblue aanvaarden ze niet. Dat zorgt voor een mindere perceptie bij Jan met de pet, terwijl de concurrentie bikkelhard is. Niet alleen ingeburgerde systemen als Visa of MasterCard, maar ook opkomende systemen als Payconiq, Android Pay en Apple Pay, geven meer vertrouwen dan een, voor velen, vage cryptomunt.
Technologische barrières
De balans tussen gemak en veiligheid staat bij bitcoin nog niet op punt. Zo is het opzetten van een bitcoin-portefeuille of het omwisselen van geld naar bitcoin geen sinecure. Vooral online is gebruiksgemak doorslaggevend, want een beter alternatief is maar een klik verwijderd. Op het gebied van veiligheid is er ook een obstakel voor de consument. Als er met je kredietkaart een verkeerde betaling plaats vond – bijvoorbeeld als gevolg van fraude – kan je bank die ongedaan maken of je terugbetalen. Een bitcoin-transactie daarentegen is altijd onherroepelijk. Voor veel consumenten is dit een extra drempel.
Elk potentieel succesverhaal heeft natuurlijk meerdere kanten en het valt niet zo zwart-wit te bekijken. Wat als winkeliers wel massaal op de kar van de bitcoin springen? Zal de consument dan volgen? Die kans bestaat, want de voordelen van het systeem zijn legio. Maar als het niet aangeboden wordt, kan het natuurlijk niet gebruikt worden. Ongeveer elke (online) winkel biedt MasterCard en Visa aan, maar op bitcoin-mogelijkheden blijft het nog wachten.
Conclusie
Om de bitcoin volledig in ons dagelijks leven te integreren, is er zowel op het gebied van veiligheid, technologie als marketing nog werk aan de winkel. Ondertussen klimt de koers van de bitcoin wel boven de 1 twaalfduizend dollar. Voor investeerders alvast een goudmijn – met heel wat risico’s – maar de modale consument wacht, zeker na het nieuws van vandaag, wellicht verder af.
Frederik Mennes, senior market en security strategy Vasco Data Security