Als ons land zijn verouderde F16-gevechtsvliegtuigen vervangt door Eurofighter-toestellen, komt er ter compensatie een nieuw cybersecurity center ter waarde van meer dan een miljard euro. Dat meldt de VRT.
Er zijn op dit moment nog drie fabrikanten in de running om een vervanger te leveren voor de Belgische F16’s: het Amerikaanse Lockheed Martin met de F-35, het Franse Dassault met de Rafale en een Brits-Duits-Spaans-Italiaans consortium met onder meer Airbus en BAE,. Laatstgenoemden produceren de Eurofighter Typhoon.
Indien ons land kiest voor de Typhoon, dan bouwen Airbus en co. een nieuw cybersecurity center. Dat zal twee kenniscentra omvatten (een in Vlaanderen en een in Wallonië) en goed zijn achttienhonderd jobs. De centra zullen de beveiliging van alle kritische telecommunicatie- en datastromen in ons land tegen cyberaanvallen op zich nemen. De beveiliging zou geïnspireerd zijn op het Britse model dat al een tijdje bestaat. Dat is geen toeval: de contacten tussen onze regering en de Eurofighter-groep verloopt via Londen.
Het kabinet van premier Charles Michel zou wel brood in zien in het voorstel. Ons land lijdt elk jaar een schade van ongeveer d3 procent van het BNP door cybercriminaliteit. Columnist Luc Blyaert uit in zijn bijdage ‘Een handeltje in cyberterrorisme‘ deze ‘aanbieding’.