De Oost-Vlaamse gemeente Aalter werkt samen met innovatieconsultants van TomorrowLab aan de implementatie van een chatbot, slim stadsmeubilair en een gemeentelijke smartphone applicatie. Daarnaast is ook beslist om een ‘proof of concept’ op te zetten rond de inzetbaarheid van een robot binnen de gemeentelijke dienstverlening.
Kan een robot ingezet worden om bezoekers in het gemeentehuis te ontvangen en hen door te verwijzen of begeleiden naar de juiste locatie of gemeentelijk personeelslid? Is het mogelijk om vragen te stellen aan een robot en hierop antwoord te krijgen? Staat de spraaktechnologie al ver genoeg om dit optimaal te laten werken? Hoe kan de samenwerking tussen robots en gemeentepersoneel er uitzien?
Het zijn dit soort vragen dat TomorrowLab samen met Aalter gaat uitzoeken. ‘Dat zijn vragen waar we geen antwoord op hebben omdat het nog niet voldoende is getest’, zegt Joachim De Vos, ceo van Tomorrowlab. ‘Daarom zijn we op zoek gegaan naar een partner die zich dezelfde vraag stelt als Aalter en kwam de samenwerking met InspireX tot stand.’ InspireX is een cluster van meer dan dertig bedrijven binnen de Cronos Groep en begeleidt nieuwe, innovatieve bedrijven binnen diezelfde groep om hun oplossing naar de markt te brengen en dit in domeinen als artificiële intelligentie, chatbots, humanoïde robots tot augmented reality. InspireX levert in de Proof Of Concept de technologie en expertise. Aalter stelt het gemeentehuis ter beschikking als ‘robot-proeftuin’.
Op basis van de testen kan de gemeente Aalter met grondige voorkennis vervolgstappen definiëren en al dan niet beslissen om later zelf te investeren in een robot. Schepen Bieke De Neve: ‘Er wordt enorm veel gesproken over ‘smart’. Het klopt dat technologie veel mogelijk maakt maar het draait uiteindelijk om mensen, onze burgers. Ik ben blij dat we in Aalter voor een pragmatische aanpak hebben gekozen en voldoende onderzoek doen naar de echt meerwaarde van technologie. We lanceren geen projecten omdat de technologie het nu mogelijk zou maken.’