Een op de drie landgenoten wordt overspoeld door de constante toevloed van digitale informatie. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Gezinsbond en de ouderenbeweging Okra naar aanleiding van ‘e-mailloze vrijdag’.
De helft van de online actieve Belgen zegt dat hun e-mails en sociale media bekijken het eerste en laatste is dat ze elke dag doen, zo blijkt uit onderzoek door iVOX dat werd uitgevoerd bij een representatief staal van 1655 Belgen.
Meer dan een kwart van de ondervraagden ondervindt stress door het constante e-mailverkeer, vooral op het werk. Ruim één op de twee actieve Belgen vindt daarom dat er een wet moet komen die hen het recht geeft om e-mails na de werkuren niet meer te lezen en te beantwoorden. Eén op de vijf Belgen voelt zich digitaal hulpeloos en gestresseerd door gebrek aan vaardigheden en de toenemende druk om zaken online af te handelen. Eén op de tien vreest zelfs voor zijn job door niet of onvoldoende mee te kunnen met de snelle digitalisering.
Onder meer de VUB (Vrije Universiteit Brussel) wil alvast de e-maillawine terugdringen. In één maand tijd gingen er 2.842.687 mails rond op de universiteit. ‘Teveel en een enorme werkbelasting voor onze studenten, professoren en medewerkers’, vindt rector Caroline Pauwels. Daarom lanceert zij vandaag richtlijnen om het mailverkeer op de VUB terug te dringen. Met stip bovenaan staat de grote vraag of een mail sturen sowieso wel het juiste medium is om je boodschap over te brengen.
Om het mailbeleid verder op een professionele en doordachte manier vorm te geven, deed de VUB een beroep op professor Luc Chalmet (UGent-UAntwerpen). De professor-emeritus schreef een boek over hoe je ‘lean’ kan omgaan met je inbox. ‘Een kwart van onze werktijd gaat naar e-mailbeheer’, zegt Luc Chalmet, ‘meer dan de helft van onze werknemers zegt het aantal mails niet meer te kunnen beheersen. 50 procent van de werknemers leest na 23.00 uur nog mails, 10 procent leest zijn mails zelfs tijdens huwelijksfeesten, kerkdiensten en begrafenissen.’
Naast te veel e-mails, ergeren de professoren en studenten zich aan bepaald e-mailgedrag. Iedereen te pas en te onpas in ‘cc’ zetten, onmiddellijk antwoord eisen of e-mails net voor het weekend of op vakantiedagen sturen, zijn veelgehoorde klachten.