Het aantal digitale interacties tussen burgers en de overheid is sinds het begin van deze legislatuur meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit het nieuwe Digitaal Transformatie Dashboard dat minister van Digitale Agenda Alexander De Croo lanceert.
Zo steeg het aantal gebruikers van MyBelgium tussen eind 2014 en de zomer van 2017 met meer dan 240 procent, van 26.488 tot 63.707 gebruikers. Op de portaalsite MyBelgium kunnen burgers en bedrijven met een paar muisklikken een overzicht krijgen van hun persoonlijke dossiers bij de federale overheid.
Police-on-Web kende deze zomer dan weer 6292 gebruikers tegenover 2301 eind 2014 (+173 procent). Via Police-on-Web kun je als burger online klachten indienen, een bericht van afwezigheid instellen en alarmsystemen aanmelden. Ook eBirth, de online geboorteregistratie door zorgverstrekkers aan de Burgerlijke Stand, kende meer dan een verdubbeling, van 27.363 aanmeldingen eind 2014 naar 41.356 aanmeldingen in de zomer van dit jaar (+151 procent). De absolute topper in aantal gebruikers is Tax-on-Web, de online aangifte voor de personenbelasting, met in totaal in 2016 een recordaantal van 5,8 miljoen gebruikers.
De digitale interacties tussen bedrijven en de overheid steeg de voorbije drie jaar met meer dan 50 procent. Bij bedrijven is BizTax de meeste gebruikte online overheidstoepassing. Meer dan drie miljoen Belgische bedrijven doen vandaag hun vennootschapsbelastingaangifte. Dat is vier keer meer dan drie jaar geleden. Ook steeds meer bedrijven gebruiken digitale facturatie (+48 procent) of leggen de oprichtingsakte van hun onderneming elektronisch neer via eGriffie (+43 procent).
Het digitaliseren van de overheid zorgt voor een groter gebruiksgemak. Digitale loketten zijn 24/7 open en burgers en bedrijven krijgen er een volledig overzicht. Maar daarnaast betekent het verder digitaliseren van de overheid ook een belangrijke kostenbesparing. De Dienst Administratieve Vereenvoudiging berekende dat in 2016 de digitalisering van de overheid goed was voor een besparing van 32,4 miljoen euro voor burgers en bedrijven. In 2014 bedroeg die kostenbesparing nog maar 9,6 miljoen euro.