De batterijenfabriek van Duracell in Aarschot wordt door zijn eigenaar (het fonds Berkshire Hathaway van superbelegger Warren Buffet) omgebouwd tot een industry 4.0-site. Devoteam en Ometa begeleiden Duracell bij de transformatie.
De omschakeling naar een moderne productieomgeving moet leiden tot een efficiëntere productieproces. Duracell hoopt zo honderdduizenden euro’s per jaar te besparen.
De kern van de oplossing is centralisatie. Een productielijn die niet de vereiste kwaliteit produceert of stilligt, betekent productieverlies. Om dat zoveel mogelijk te voorkomen, wil Duracell dat elke medewerker op het juiste moment over de juiste informatie beschikt. Gaat er iets mis, dan moeten ze meteen weten waar de oorzaak van het probleem ligt. De enige manier om dat te bereiken, is een centraal platform opzetten waar alle informatie samenkomt.
Duracell riep de hulp in van het Franse Devoteam als digitale transformatiepartner en van het Belgische Ometa als innovatiepartner. Samen maakten zij de eerste roadmap op. ‘Het idee achter de roadmap is om stap voor stap te bouwen aan een digitaal platform waar alle gegevens vanop de productiesite in realtime samenkomen met informatie die onder meer de productieplanning, het onderhoud en de opslag van de batterijen betreft’, aldus Arnold De Ploey, digital workplace consultant bij Devoteam. ‘Om daarin te slagen is ook de rol van Ometa belangrijk. Dat bedrijf biedt een integratieplatform waarmee bedrijfsapplicaties, zoals erp-systemen en productiesystemen, zijn te koppelen aan Portaal en Content Management Platformen zoals Microsoft SharePoint.’ Zo zal alle informatie wat betreft productieplanning, productiehoeveelheden, afvalpercentages, onderhoud, veiligheids- en kwaliteitscontrole, die voorheen op verschillende plaatsen manueel verwerkt werd, nu meteen en automatisch doorstromen naar SharePoint.
Na deze fase worden de productieteams bij Duracell verder gedigitaliseerd. Ze zullen taken toegewezen krijgen via computers en tablets. Ook de informatie over wanneer taken uitgevoerd zijn, stroomt door naar Sharepoint.
Na het digitaliseren en het bundelen van alle bedrijfsinformatie op één platform, wil Duracell ook een versnelling hoger schakelen op het vlak van predictive maintenance en kwaliteitsmanagement. Dat is belangrijk om het productieverlies te beperken. Sensoren zijn steeds goedkoper, veelzijdiger en eenvoudiger te integreren in het productieproces. Meer en meer meetpunten zullen het productieproces voortdurend monitoren. Op basis van die sensorsignalen en door middel van machine learning zal de overstap gemaakt worden van reactief naar preventief onderhoud. Daarnaast zal het garanderen van de productiekwaliteit veel beter te beheren zijn.
In de fabriek in Aarschot werken er ongeveer vijfhonderd mensen. Het is één van de vijf vestigingen van Duracell ter wereld. Het bedrijf heeft nog drie fabrieken in de VS en een in China. De Belgische vestiging bevoorraadt niet alleen de Europese markt met alkalinebatterijen maar ook het Midden-Oosten, Afrika en India.