Twee op de drie Europese ondernemingen experimenteert met digitale oplossingen, bij een op de vier gaat het weldra zelfs live of is het is reeds operationeel. Maar wat blijkt, de cio zit vaak niet in de driving seat.
De cultuur binnen de it-afdelingen met een sterke governance en al te vaak een ‘Nee-aanpak’ vis-à-vis innovatieve voorstellen zorgt ervoor dat digitale teams vaak meer aan de ceo en aan de business rapporteren dan aan de cio. Dat laatste is slechts voor 42 procent het geval. Zes op de tien digitale projecten zit dus niet onder de controle van de it-verantwoordelijke. De grote meerderheid (88 procent) van die digitale teams hebben ook helemaal geen verplichtingen op het vlak van omzet en winst. Als de cio een business leader wil worden zoals Gartner voorspelt op het Symposium in Barcelona, dan is er nog veel werk aan de winkel.
Maar het is de vraag of die cio van vandaag wel een business-leader wil worden. Slechts een op de vier Europese it-verantwoordelijken geeft aan dat hun job steeds meer bij de business aanleunt en zich daar ook meer op focust. Een groot deel houdt zich dus nog bezig met ervoor te zorgen dat de lichtjes van de servers netjes aanblijven. Een it-partner noemt Gartner hen. Slechts een kleine minderheid (5 procent) is een digitale pionier, zeg maar entrepreneur die zelf nieuwe business modellen uitwerkt, extravert is en zelf voor inkomsten zorgt.
De grote meerderheid van de cio’s bevindt zich dus in het ‘it builder’ stadium. ‘De cio moet zichzelf in vraag leren stellen. Mocht je onderneming vandaag een nieuwe cio in dienst nemen, zou jij dat dan zijn?’. Pertinente vraag van Gartner executive vice-president Peter Sondergaard.
Digitale index
Cio’s die de digitale transformatie niet onder hun hoede nemen, verdwijnen op de achtergrond. Gartner heeft dan ook een digitale index ontwikkeld met ook digitale kpi’s met duidelijke indicatoren of de betrokken onderneming op het juiste lichtend pad zit.
Ondernemingen die beter scoren op het vlak van digitalisering zouden trouwens op het vlak van inkomstengroei minstens 3 procent beter scoren dan hun sectorgenoten die niet mee zijn. En opvallend, of juist niet, hun it-budget neemt ook meer toe (met 4,8 procent in plaats van gemiddeld 3 procent).
En dan nog dit: in Europa wordt slechts een op de drie cio’s ook afgerekend op de groei van de inkomsten en de marge. Digitalisering kan daarbij uiteraard helpen. In heel wat sectoren zoals bijvoorbeeld de gezondheidssector moet digitalisering vooral helpen om fors te besparen. Dat geldt onder meer in de ziekenhuissector.
‘Digitalisering zal er vooral voor zorgen dat de manier waarop we de zaken aanpakken zal veranderen’, vertelt Gartner vice president Andy Rowsell-Jones. ‘Wat cio’s echter vooral haten is politics and people. En precies dat gaat over verandering, over change’, aldus Rowsell-Jones. Hij voegt er vervolgens bijna fluisterend aan toe dat verandering vooral problemen veroorzaakt en meestal geen oplossingen aanbrengt…