De sterke verkopen van de iPhone 8 en 8 Plus hebben Apple in het vierde kwartaal van hun boekjaar uitstekende cijfers bezorgd. De omzet steeg met 12 procent ten opzichte van vorig jaar tot 52,6 miljard dollar. Onder de streep hield het bedrijf daar bijna elf miljard dollar aan over. De volledige jaarwinst steeg van 45,7 naar 48,4 miljard.
Het belangrijkste product van Apple blijft de iPhone, in drie maanden tijd gingen er bijna 47 miljoen exemplaren over de toonbank, dat is zo’n 3 procent meer dan vorig jaar. Dat wijst er op dat de verkoop van de nieuwe iPhone 8 en 8 Plus solide is. De nieuwe iPhone X zit in die cijfers nog niet vervat, want die is pas deze week in de verkoop gegaan.
Niet alleen de iPhone scoorde, ook de andere producten van Apple vonden gretig aftrek. Er werden ook 10,4 miljoen iPads verkocht, een stijging van meer dan 11 procent. Daarmee lijkt de iPad de negatieve trend van de laatste kwartalen te hebben omgebogen. Vooral de goedkopere nieuwe iPad was een succes. Ook de Mac-computer kon met positieve cijfers uitpakken. Daarvan vonden er bijna 5,5 miljoen een koper dit kwartaal, een stijging met 8,5 procent.
Opmerkelijk is ook de omzetstijging in de afdelingen ‘diensten’ (waar iTunes en de App Store onder vallen) en ‘andere producten’ (met onder meer de Apple TV en Apple Watch). In beide divisies werd een groei van ongeveer een derde opgetekend.
Nog een cijfer dat het succes van Apple aantoont, is de hoeveelheid cash en liquide middelen waarover het bedrijf beschikt. Dat tikte dit kwartaal af op liefst 268,9 miljard dollar. Een deel(tje) van dat geld zou binnenkort echter misschien wel eens naar chipbouwer Qualcomm kunnen vloeien. Het bedrijf beschuldigt Apple er namelijk van dat het de voorwaarden schendt op de licenties van zijn software. Qualcomm zegt dat Apple, doordat het toegang heeft tot de code Qualcomm, die kennis heeft gebruikt om Qualcomm-concurrent Intel te helpen.
Apple gebruikt al sinds 2016 zowel Qualcomm-chips als Intel-silicium voor 4G-verbindingen in zijn iPhones. Volgens de geruchtenmolen wil Apple echter van de Qualcomm-chips af omdat die licenties te veel geld kosten. Intel of misschien zelfs het Taiwanese Mediatek zouden de rol van Qualcomm dan overnemen.
Apple is daarom een rechtszaak tegen Qualcomm begonnen en heeft de betalingen aan het bedrijf stopgezet. Daarop sleepte ook Qualcomm Apple voor de rechter.