Ik was afgelopen dinsdagavond aanwezig op de award-verkiezing van Computable in Nederland. Mooi event, veel volk en flink wat ambiance. De voorbije jaren bezocht ik in België enkele gelijkaardige events. Soms presenteerde ik ze ook zelf. Waardoor ik de it-markt in België en Nederland best goed kan vergelijken. Een rondje België-Nederland in zes games.
1. In Nederland is iedereen gelijk. Eerst even de algemene indruk: Nederlanders zijn gedisciplineerder dan Belgen. Dat blijkt ook op gala-avonden als de Computable Awards. In België wordt de dress code ‘black tie’ op de uitnodiging meer genegeerd dan gerespecteerd. In Nederland houdt iedereen (en dan bedoel ik ook echt iedereen) zich aan deze dress code.
2. België in opmars. Op naar het inhoudelijk luik. Met de vaststelling dat Belgische it-bedrijven de laatste jaren komen opzetten in Nederland. Dat wist ik al, maar je ziet het ook op events als deze. Bedrijven als Cegeka, Teamleader, Sentia en Securelink waren bijvoorbeeld prominent aanwezig of genomineerd. Bij sommige it-bedrijven verloopt de Belgische opmars misschien niet via de grote poort, maar via de artiesteningang. Een bedrijf als Ordina heeft sinds kort bijvoorbeeld een Belg als ceo.
3. Lang leve de oudjes. In Nederland waren enkele ‘nieuwe’ namen bij de winnaars. Dan denk ik aan Amazon dat voor de eerste keer de award van ‘cloud-aanbieder van het jaar’ wegkaapte, en daar de dag nadien ook fier een persbericht over verstuurde. Al hebben de oudjes nog lang niet afgedaan in zakelijke it. Zo wonnen onder meer gevestigde namen als Dell, Microsoft, Symantec en Cisco een award en IBM er zelfs drie. New kids on the block kan je hen bezwaarlijk noemen.
4. Grote verschillen in lage landen. Verder viel het me andermaal op dat België en Nederland, zelfs in een redelijk globale markt als it, behoorlijk verschillen. Dat ik als Belgische toeschouwer de genomineerde Nederlandse start-ups niet kende, lijkt me logisch. Net als misschien de typische dienstverleners voor de Nederlandse kmo. In de rubriek ict-detacheerder van het jaar waren er van de tien genomineerden dan weer acht die bij mij niet echt een belletje deden rinkelen, al kende ik winnaar Brunel wel.
5. Blockchain is de nieuwe cloud. Jarenlang was het allemaal cloud wat de klok sloeg bij it-projecten, en dus ook awards. Maar vandaag zijn er andere hypes. Virtual reality bijvoorbeeld. Of nog meer: blockchain dat in Nederland de kern vormde van twee winnende it-projecten.
6. Microsoft is het nieuwe Apple. Tenslotte nog over de afhandeling zelf. Zowel in Nederland als in België zijn er partijen die hun award niet komen afhalen. Apple is hierin een meester. Die komen eigenlijk nooit en vinden dat blijkbaar normaal. Ook Google is wat dat betreft geen makkelijke klant. Zelf is het me voor een Belgisch event ooit wel eens gelukt om na lang zeuren en de nodige pendeldiplomatie iemand van Google op een podium te krijgen. Al was dat maar omdat de award werd uitgereikt door prins Laurent. Daar wilden ze bij Google blijkbaar wel voor buitenkomen.
In Nederland was deze keer Microsoft de grote afwezige. Wel winnaar als ‘digital company van het jaar’, maar geen vertegenwoordiging in de zaal. Misschien voor volgende keer toch maar eens een prins contacteren.