Tot voor een jaar of vijf was het nog een van de meest belovende onderdelen in de ict-markt. Maar onderweg haperde er blijkbaar iets, althans toch in ons land. Wat is er gebeurd met de markt voor mobile device management (mdm)?
In theorie lijkt het best logisch. Bedrijven maken de overstap naar het mobiele tijdperk en regelen alles op het vlak van beveiliging en beheer van mobiele toestellen. Maar de markt voor de toepassingen hiervoor trappelt in ons land ter plaatse.
Dit alles blijkt uit onderzoek van Computer Profile op vraag van Computable.be. Het onderzoek gebeurde bij achthonderd Belgische overheids- en privéorganisaties met vijftig of meer medewerkers.
Mdm versus emm
Eerst even de termen opfrissen: mobile device management-systemen beveiligen en beheren uw mobiele toestellen. Ze laten onder meer toe om van op afstand bedrijfsdata van een smartphone te wissen of om een toestel uit te schakelen. Ze kunnen gebruikers een wachtwoord opleggen of bepaalde functies (zoals wifi) blokkeren.
Overigens spreken marktanalisten als Gartner eerder over emm of enterprise mobility management, net omdat beheer en beveiliging verder gaan dan de toestellen alleen en ook de apps en data onder hun hoede nemen. Al zijn de leveranciers die Gartner aanhaalt nagenoeg dezelfde als die uit ons eigen mdm-onderzoek.
Slechts 7 procent
Dat onderzoek is ontnuchterend. Was mobile device management jaren de hype in bedrijfstoepassingen, dan is het enthousiasme vandaag toch al wat bekoeld in de Belgische bedrijfsmarkt. In het gebruik van mobile device management zien we ten opzichte van één à twee jaar geleden opmerkelijk genoeg niet veel veranderingen.
Het gebruik lijkt slechts mondjesmaat toe te nemen. Slechts 7 procent maakt gebruik van mdm, dat is nauwelijks een toename ten opzichte van vorig jaar. Bedrijven zien de noodzaak van dergelijke systemen nog niet meteen in.
Toch zijn er verschillen op het vlak van sectoren. De transport en services segmenten scoren het hoogst met een gebruik van 10 procent of hoger, en stijgen ook het meest. Maar overheid (4 procent) en vooral onderwijs (1 procent) blijven ver achter.
Al moeten we er wel aan toevoegen dat de laatste jaren het aanbod van cloud mdm-diensten vanuit operatoren als Proximus en Orange wel toenam. Het onderzoek van Computer Profile en Computable richt zich op on premise mdm-systemen. Al is niet meteen gezegd dat er een grote toeloop is op die cloud mdm-systemen.
België loopt achter
Er is nog een andere vaststelling. De Nederlandse markt wordt door Computer Profile op exact dezelfde wijze in kaart gebracht als de Belgische zakelijke markt. Maar bij Nederlandse bedrijfslocaties zien we dat een kwart aangeeft dat er gebruik wordt gemaakt van mobile device management.
België loopt dus flink achter in mdm, een vaststelling die we ook doen bij andere ict-categorieën, zoals het gebruik van cloudapplicaties. Ook daar staat Nederland qua adoptie al een eind verder dan België.
Het lijkt dus vooral dat het inzake mdm nog moet beginnen in ons land. Of misschien ook: nog maar net is begonnen. Een voorbeeld hiervan is het revalidatieziekenhuis Koningin Elisabeth Instituut (KEI) in Oostduinkerke. Dat begon een jaar geleden met de implementatie van een nieuwe digitale werkomgeving, al kwamen smartphones bij deze uitrol pas in tweede instantie aan bod, zo bevestigt ict-manager Stefaan Dewulf. ‘Elk mobiel toestel dat extern gaat, daar leggen we wel een extra laag security boven’, vertelt Dewulf en hij doet hiervoor een beroep op Airwatch van VMware als mdm.
Marktaandelen
Waarmee we meteen zijn aanbeland bij de leveranciers. En ook inzake marktaandelen zijn er geen grote verrassingen. MobileIron is de meest voorkomende leverancier op de Belgische zakelijke markt. Bijna een derde van de aangetroffen oplossingen betreft een oplossing van deze Amerikaanse leverancier.
Het eveneens Amerikaanse Airwatch, intussen overgenomen door VMware, is op enige afstand de nummer twee, het Canadese Soti de nummer 3. Gevestigde it-namen als IBM, Microsoft en Cisco volgen op enige afstand. Opvallend is ook dat Citrix toch ook eerder in het peloton blijft zitten. Sophos is dan weer de enige echte securityleverancier uit de lijst met mdm-marktaandelen.
Deze top drie is ten opzichte van de twee voorafgaande jaren ongewijzigd. Ook voor de andere leveranciers zien we geen grote verschuivingen in de onderlinge posities en in de huidige aandelen ten opzichte van de voorafgaande jaren.
Of hoe het in een van de meest gehypte ict-markten van de voorbije jaren eerder stil is. Althans toch wat ons land betreft.