In het derde kwartaal van het lopende boekjaar heeft telecomoperator Orange een licht hogere omzet kunnen boeken. Het bedrijf, dat zegt in een ‘ambitieuze transitiefase’ te zitten, heeft zicht op zo’n honderdduizend klanten voor zijn Love-pakket
Orange sloot het derde kwartaal af met een winst van ruim 316 miljoen euro of 1,7 procent meer dan in het derde kwartaal van vorig jaar. Na negen maanden staat het bedrijf nu op een omzet van 933,7 miljoen euro of 1,5 procent meer dan in 2016. Uit die omzet werd een aangepaste bedrijfskasstroom (ebitda) gepuurd van iets meer dan 240 miljoen euro.
De regulering van de roamingdiensten in Europa en lagere inkomsten uit MVNO-activiteiten hebben de omzetgroei wel tegengehouden, zegt Orange. In de eerste negen maanden van 2017 werd er verder zowat 115 miljoen euro geïnvesteerd, waarvan 35,5 miljoen euro naar kabelactiviteiten ging.
Het aantal klanten voor het pakket Love (televisie, internet en mobiele telefonie) is in het derde kwartaal met achttienduizend toegenomen tot 82.000. In totaal zijn er nu zo’n 129.000 sim-kaarten aan een Love-pakket gekoppeld, een stijging van 23.000. Dat is goed voor bijna 6 procent van het totale aantal postpaidklanten bij Orange.
De mijlpaal van honderdduizend convergente Love-klanten tegen het einde van het jaar is inmiddels in zicht, zegt Orange. Dat betekent dat Orange ‘als convergente operator een nieuwe fase inzet, om steeds efficiëntere en meer klantgerichte programma’s voor marketing, sales, voorzieningen, installatie en getrouwheidsprogramma’s in te voeren’, zo klinkt het in het persbericht. Tegelijkertijd maken steeds meer mensen gebruik van Easy Switch om gemakkelijk van operator te veranderen.
Orange verwijst ook naar de maatregelen die toezichthouder BIPT voorstelt om concurrentie op de telecommarkt te bevorderen: ‘In de toekomst wordt er naar verwachting een billijker kostenberekeningsmodel op groothandelsniveau ingevoerd met een gedetailleerdere overeenkomst inzake het dienstverleningsniveau voor de kabelexploitanten.’ Concurrenten Telenet en Proximus hebben zich al zeer negatief uitgesproken over zo’n versoepeling.
Orange bevestigt verder haar verwachtingen voor het boekjaar 2017: een groei van de totale omzet uit diensten, een aangepaste ebitda tussen 290 en 310 miljoen euro en stabiele totale investeringsuitgaven, exclusief investeringen in verband met de introductie van het Orange Internet + tv-aanbod, in vergelijking met 2016.