Negenduizend it-vacatures raken niet ingevuld in ons land. Digitalisering alom. Maar verdient de ict’er eigenlijk zelf iets aan al die digitalisering? Let’s take about money. Een meer bepaald over jouw loon.
Om met de deur in huis te vallen: de gemiddelde Belg verdient 3181 euro bruto per maand, zo bleek uit een recent onderzoek van Jobat. Maar ons interesseert natuurlijk ict en de ict-sector.
Algemeen bekeken: een ict’er verdient goed zijn kost. Maar sommige andere functies en sectoren doen (veel) beter. Ik lijst even drie referentielonen op voor ict.
Maandloon als ict’er: 3444 euro bruto
Zoveel kan je als ict’er gemiddeld verdienen in ons land, maandelijks en bruto welteverstaan. In vergelijking met vier jaar geleden (toen 3237 euro bruto) is dat een lichte stijging, al nemen de lonen van ict’ers sinds een jaar of twee niet echt meer toe.
De ict’er verdient dus meer dan dat gemiddelde van 3181 euro, maar is in vergelijking met andere beroepen is het eerder een suptopper. Van de eenentwintig beroepsgroepen zijn er zes die maandelijks meer opstrijken. Juristen en financiële functies verdienen bijvoorbeeld meer, net als onderzoekers, ingenieurs en managers. Let wel: het gaat allemaal om gemiddelden, maar het geeft een idee.
Maandloon in ict-sector: 3242 euro bruto
Dat is een klassieker onder ict’ers. In de ict-sector verdien je gemiddeld minder dan dat je als ict’er in een ‘gewoon’ bedrijf of organisatie aan de slag gaat. In de Jobat-rangschikking zakken we als ict-sector meteen enkele plaatsen. Of preciezer: de elfde plaats op 27 sectoren. We halen dus niet eens de top tien.
Misschien word je er als ict’er niet vrolijk van, maar sectoren als overheid, farma, banken en metaalverwerkende nijverheid betalen beter. Topbetalers zijn (petro)chemie en internationale instellingen (EU). Daar kan je gemiddeld bijna vierduizend euro bruto per maand opstrijken.
Wat we hier wel moeten vermelden is dat de ict-sector redelijk royaal is met extralegale voordelen, zoals firmawagens, die het loonverschil compenseren. Bovendien zijn werknemers in de ict-sector ook vaak jonger, wat het gemiddelde doet dalen (zie verder: anciënniteit).
Startloon ict-sector: 2249 euro bruto
Met startloon bedoelen we het loon van iemand die minder dan één jaar ervaring heeft. Dat is – als we dat mogen zeggen – voor de ict-sector eerder gemiddeld. Letterlijk zelfs: met 2249 bruto staat de ict-sector op plek 14 op 27 sectoren. Dat is dus de echte middenmoot.
Bouw, transport en de zorg betalen startlonen die (gemiddeld) zelfs iets hoger liggen. Al geldt ook hier de opmerking van de extralegale voordelen.
Maar….
– Functies in ict verschillen sterk. Vaak meer dan in andere beroepsgroepen. De cio en projectleider verdienen klassiek het meest, gevolgd door netwerk- & systeemverantwoordelijke en technisch analist. In de categorie van de minder verdienende ict’ers zitten de helpdeskmedewerker en de webmaster. Een cio verdient al snel drie keer meer dan een helpdesk.
Een speciale categorie is de programmeur of ontwikkelaar. Die zijn loon kan sterk verschillen naar gelang de gevraagde (of gegeerde) expertise. Sommige (freelance) ontwikkelaars verdienen bijvoorbeeld goed de kost.
– Anciënniteit speelt grote rol. En in ict zelfs nog meer dan in veel andere sectoren. Ben je als vijftigplusser actief in de ict-sector dan strijk je gemiddeld 4503 euro per maand op. Slechts vijf sectoren doen beter.
Dat is misschien nog het goede nieuws uit onze loonoefening. Dat het in de ict-sector eigenlijk nog wel best goed oud worden is. Al zal je dan wel je expertise en kennis op peil moeten houden.