Beste minister Muyters. Als eigenaar van een cloud service provider met een eigen access-to-the-cloud service ben ik enthousiast over uw ideeën omtrent een uitgebreid glasvezelnetwerk in Vlaanderen. Als we in Vlaanderen een kans willen maken om digitaal met de wereldtop mee te spelen, is een sterke basisinfrastructuur een conditio sine qua non.
Om dat te realiseren kan u natuurlijk niet anders dan gaan praten met de dominante marktspelers. Tegelijk realiseert u zich duidelijk ook het gevaar want u stelde in een eerder artikel dat u voorwaarden wil stellen, zoals de openstelling van de netwerken.
Een nobel idee, maar tegelijk ook een utopie. Strikt genomen zijn de netwerken van Proximus en Telenet nu immers al open en moet het BIPT toezien op een faire marktwerking. Dat u vandaag geen tientallen concurrenten ziet via kabel of koper, is louter te danken aan een bewust geconstrueerde complexiteit in dit dossier. Het BIPT is niet onafhankelijk en krachtig genoeg om daar komaf mee te maken. Maar eerlijk is eerlijk, dat is federale materie.
Waarom het warm water dan opnieuw gaan uitvinden?
Als alternatief stelt u dan maar een nieuw overheidsbedrijf voor. Zit daar echt iemand op te wachten denkt u? Er zijn immers al meer dan voldoende private spelers op de markt die de job beter kunnen uitvoeren dan de overheid. Waarom het warm water dan opnieuw gaan uitvinden?
Wat u beter zou doen, is een kijkje nemen in Zweden: daar mogen aanbieders van glasvezel niet zelf ip-diensten aanbieden of verbonden zijn aan bedrijven die dat doen. Netwerk en toepassing worden daar strikt gescheiden, wat meteen heel wat positieve gevolgen heeft. De prijszetting voor de gebruiker bijvoorbeeld, maar ook de ontwikkeling van nieuwe innovatieve diensten.
Maak van fiber-to-the-home een basisrecht
Maak van fiber-to-the-home een basisrecht: wie thuis glasvezel wil, moet de garantie krijgen dat een glasvezelaanbieder daar ook voor zorgt. Om de prijs aanvaardbaar te maken, spoort de Zweedse overheid burgers aan om samen te werken in bewonersverenigingen. Die nemen op hun buurt de coördinatie op zich om een volledige wijk of zelfs een volledig dorp aan te sluiten. In de vorm van een groepsaankoop kan de prijs voor glasvezel gedrukt worden, zeker wanneer de overheid subsidies en ondersteuning voorziet voor zulke bewonersinitiatieven.
Laat het initiatief dus aan de private spelers en zorg voor ondersteuning. Een vlotte vergunningsprocedure gekoppeld aan werken van andere aanbieders die een straat openbreken bijvoorbeeld. Zo beperk je de overlast voor de eindgebruiker.
Duik in het dossier
Mijn advies aan u: scheidt enerzijds het netwerk van de toepassingen en voorzie anderzijds een strikte wetgeving omtrent universele toegang, zowel aan de kant van de gebruiker als aan de kant van de aanbieders. Gedaan met grote spelers zoals Google, Netflix en Spotify die gaan betalen om meer te mogen dan kleine start-ups en dominante access providers die concurrenten het leven onmogelijk maken.
Laat deze unieke kans niet schieten en duik in dit dossier. Ga deze keer tot op de bodem van de glasvezelkelk.