De snelheid waarmee technologie verandert is nog nooit zo groot geweest. De onzekerheid die daarmee gepaard gaat evenzeer. It-organisaties staan onder druk. Volgens onderzoek van Accenture vindt 77 procent van de ondervraagden dat hun it-organisatie niet over de juiste vaardigheden beschikt in een ‘as-a-service’ wereld. Het opzetten van een it-infrastructuur op maat van een snel wijzigende context vraagt een duidelijke strategie en die ontbreekt nog vaak.
Onder druk van business – die steeds vaker zelf zijn weg naar cloudoplossingen vindt – moeten it-organisaties met een strategie komen die de noden van business met de bezorgdheden van it verzoent. Die druk zet zelfs de rol van de cio op de helling. It moet zijn relevantie bewijzen, zo niet zou de rol van cio wel eens vervangen kunnen worden door enerzijds een chief digital of chief data officer – die op strategisch niveau de digitale transformatie van het bedrijf uittekent – en anderzijds een it-functie die eerder uitvoerend de vertaalslag maakt naar de infrastructuur. Steeds vaker gaan bedrijven te rade bij externe partners die top-down een nieuwe koers uitzetten, niet gehinderd door de soms te grote gebondenheid van it-organisaties aan de bestaande infrastructuur.
Geen eenheidswolk
Veel bedrijven worstelen met het opzetten van een infrastructuur die enerzijds op flexibiliteit geënt is, maar anderzijds ook voldoende garanties biedt op het vlak van security, continuïteit (denk maar aan de recente uitval van Microsoft Outlook en Hotmail) en de snel veranderende wet- en regelgeving. Bovenop de ‘wat’ en ‘hoe’ vragen, komt dan nog de even belangrijke ‘met wie’ vraag. Want één ding is wel duidelijk: er is niet één cloud die alles (goed) kan.
In de praktijk zijn heel veel bedrijven vandaag al in een multicloud realiteit beland. IDC voorspelt zelfs dat tegen 2018 85 procent van alle it-organisaties met een multicloud architectuur zullen werken, om zo it sneller en wendbaarder te maken voor de business. De rol van it in die context zal dan veeleer die zijn van een orkestrator die op basis van cloud management solutions end-to-end controle en visibiliteit verwerft en alle touwtjes in handen heeft om de business optimaal te bedienen.
Complexe markt
Het multicloud model biedt verschillende voordelen: je vermijdt vendor lock-in, door met lokale cloudleveranciers te werken kunnen multinationals makkelijker voldoen aan lokale wet- en regelgeving, verschillende niveaus van security kunnen toegepast worden op verschillende applicaties en workloads en bij uitval van één platform ligt niet automatisch heel je it-omgeving plat. Meer dan genoeg argumenten pro multicloud dus.
En toch. Toch is het niet gemakkelijk om zo’n omgeving te laten renderen. Door de complexiteit van de markt is het niet eenvoudig voor it-organisaties om inzicht te krijgen in alle leveringsmodellen, om alle cloudplatformen met mekaar te connecteren en end-to-end visibiliteit en controle te krijgen. Die controle is cruciaal want zonder zet je de deur wijd open voor veiligheidsrisico’s. Multicloud mag dus geen de facto resultaat zijn van de business die eigengereid cloudoplossingen in huis haalt, maar moet binnen een welomlijnde strategie passen. Een strategie die niet in steen gebeiteld is, maar het bedrijf klaarstoomt voor de zekerheid van onzekerheid.
Arnaud Bacros, managing director enterprise Belux bij Dell EMC.
DellEMC Forum
Gister opende Bacros samen met Pascale Van Damme, managing director commercial Dell EMC Belux, het Dell EMC Forum. Lees hier het expertverslag.