Microsoft moet afhaken in mobiel bij Belgische bedrijven. Maar terwijl Microsoft verliest, blijkt er ook een duidelijke winnaar. Niet Apple maar Google pikt het verloren marktaandeel van Microsoft in. Dat blijkt uit exclusieve cijfers. Ook Bill Gates gebruikt intussen Android.
De smartphonemarkt is een van de meest dynamische binnen het hele ict-landschap. Vijf jaar geleden was Blackberry nog het meest voorkomende platform in ons land. Anno 2017 lijken we twee partijen over te houden. Apple met iPhones op het eigen iOS en een iets breder scala aan leveranciers die smartphones met Android uitbrengen.
Android grote winnaar
Op basis van het Belgische onderzoek dat Computer Profile jaarlijks uitvoert op vraag van Computable zien we een opmerkelijke wending. Het is voor het eerst dat op de zakelijke markt Android het grootste deel van de zakelijke smartphonemarkt inneemt. Een kleine 48 procent van de aangetroffen smartphones betreft een Android-toestel.
De winst lijkt voor een deel te komen uit het teruglopend gebruik van smartphones op basis van Windows. Het aandeel Windows-smartphones is dan ook gehalveerd in de afgelopen twaalf maanden tot zeven procent.
Dit alles blijkt uit ruim achthonderd interviews die Computer Profile het afgelopen jaar voerde op vraag van Computable.be. De rondvraag gebeurde bij Belgische overheids- en privéorganisaties met vijftig of meer medewerkers.
Microsoft verliest, ook Bill haakt af
De terugval van Microsoft komt niet als een verrassing. Het bedrijf heeft zelf al enige tijd geen nieuwe smartphone-modellen meer uitgebracht op het eigen platform. Ook van andere leveranciers zijn er de laatste tijd geen nieuwe toestellen op de Belgische (zakelijke) markt meer verschenen op basis van Windows 10. Deze week raakte toevallig ook bekend dat Bill Gates zelf is overgeschakeld op een Android-telefoon.
Het lijkt er dus sterk op dat Microsoft de mobiele markt heeft losgelaten. Bij consumenten was dit al langer duidelijk, maar in de bedrijfsmarkt staat Microsoft traditioneel sterk.
Sommige leveranciers hebben ingezet op het mobiele besturingssysteem van Microsoft. Denk aan HP met de qua concept toch interessante Elite X3, een drie-in-één-device dat zich baseert op Windows 10. Maar ook van dit product is de toekomst intussen niet echt zeker.
En de iPhone?
De iPhone is nog altijd het paradepaardje van Apple, maar qua marktaandeel trappelt het toestel eerder ter plaatse in het Belgische bedrijfsleven. Toestellen draaiend op Apple iOS nemen momenteel circa veertig procent van de zakelijke smartphonemarkt voor haar rekening.
Er is overigens wel nuance. Zo is een verschil tussen de installed base-aandelen van de mobiele operating systemen (zoals weergegeven in de grafiek) en de verspreidingsgraad van de verschillende platformen. De eerste is een verdeling op basis van alle geïnventariseerde smartphones, de laatste is gebaseerd op gebruik per platform per bedrijfsvestiging.
Op basis van de cijfers van Computer Profile zien we nog altijd meer locaties met zakelijke Apple-smartphones dan locaties met Android-toestellen. Maar het aantal toestellen per locatie is in het geval van Android hoger dan bij Apple. Hierdoor is in aantallen toestellen Android sinds dit jaar de grootste partij.
Merken smartphones
Het platform enerzijds en het merk van de smartphone anderzijds zijn dikwijls honderd procent met elkaar verweven. iOS draait alleen op iPhones, Blackberry OS draaide tot voor kort alleen op Blackberry.
Voor Android en inmiddels in mindere mate Windows Phone ligt dat anders. De meeste platform onafhankelijke leveranciers hebben voor Android gekozen. Dit geldt intussen ook voor Blackberry en Nokia. Beiden worden in licentie gemaakt door respectievelijk TCL uit China en HMD Global uit Finland.
Samsung is veruit de meest voorkomende fabrikant die Android-toestellen uitbrengt. Het aandeel Samsung-smartphones ligt anno 2017 met 38 procent op hetzelfde niveau als het aandeel iPhones.
Microsoft, BlackBerry en Huawei zitten in de achtervolgende groep met vier à zes procent. Al is de achterstand intussen wel heel groot. Al ziet het er over vijf jaar misschien helemaal anders uit. Het kan snel gaan in smartphoneland.