The Acto Group, specialist op het vlak van documentdistributiebeheer uit Kontich, biedt een nieuwe dienst aan: het digitaal versturen van aangetekende brieven. Op deze manier speelt de onderneming naar eigen zeggen in op de zogenaamde Digital Act van de Belgische regering, die er sinds vorig jaar voor zorgt dat elektronische documenten dezelfde juridische waarde hebben als schriftelijke stukken.
Bij de nieuwe dienst verstuurt de verzender de aangetekende brief via een beveiligde sftp-verbinding naar The Acto Group. Het bedrijf stuurt vervolgens de digitale aangetekende zending door naar de juiste persoon. Vervolgens kunnen twee zaken gebeuren. De ontvanger aanvaardt de zending, waarna de verzender het digitaal getekende document krijgt met een volledig digitaal getekende logging. Het kan echter ook dat degene voor wie de aangetekende stukken bestemd zijn, niet reageert op het bericht of de zending niet aanvaardt. In dat geval kan de documentspecialist uit Kontich onder andere beslissen om het document alsnog af te drukken en via de post op te sturen.
Beveiliging
Behalve dat de stukken via een sftp-verbinding worden verstuurd, beveiligt The Acto Group de verzending via een tweetrapsidentificatie van de ontvanger en is er een digitale handtekening die ‘de authenticiteit, integriteit en leesbaarheid moet garanderen’.
The Acto Group is specialist op het vlak van documentdistributiebeheer en richt zich naast printen en versturen ook op e-printing en e-signing. De onderneming heeft vestigingen in Kontich, Deux-Acren en Ganshoren.
Digital Act
De nieuwe wet omtrent elektronische diensten en documenten, de Digital Act, is vorig jaar zomer ingevoerd. De wet laat toe dat elektronische diensten en documenten dezelfde juridische waarde krijgen als hun papieren of fysieke tegenhangers en maakt de weg vrij voor het gebruik van een aantal zogenaamde ‘elektronische vertrouwensdiensten’. Het gaat met name om de elektronische aangetekende zending, de elektronische archivering, zegel, handtekening, tijdstempel en websiteauthenticatie.
Het ontwerp voert ook de Europese Verordening 910/2014 betreffende de elektronische identificatie en vertrouwensdiensten uit. België is het eerste EU-land om de Europese Verordening uit te voeren.
Bron: Website Alexander De Croo, vice-eersteminister en minister van Ontwikkelingssamenwerking, Digitale Agenda, Telecom en Post