Van de toenemende dreiging van ransomware tot verdere opmars van de always-on enterprise. Verschillende elementen doen de markt voor back-up-oplossingen in bedrijven groeien. Maar wie is marktleider in België? En gaat ook back-up naar de cloud?
Jarenlang, en in veel organisaties nu nog, was back-up het zorgenkindje in it. Je kan als it-afdeling nu eenmaal een hoop spannendere zaken bedenken dan back-up. Maar enkele redelijk grootschalige incidenten rond ransomware eerder dit jaar bevestigden dat een goede back-upvoorziening cruciaal is voor een organisatie. Dit verhaal is overigens nog niet ten einde. Een onderzoeksbureau als Gartner verwacht bijvoorbeeld dat tegen 2019 het aantal aanvallen van ransomware jaarlijks zal verdubbelen.
Back-up groeit
Daarnaast is er ook de gewone bedrijfsvoering. Steeds meer bedrijven veranderen stilaan in zogenaamde always-on enterprises. Hierbij staat het beperken en voorkomen van downtime centraal. ‘Data zijn voor een bedrijf mission critical geworden. Ze moeten te allen tijde beschikbaar blijven’, aldus Mike Resseler, directeur productmanagement bij Veeam, sinds enkele jaren een van de belangrijkste aanbieders van back-upoplossingen voor de bedrijfsmarkt.
Dat back-up in de lift zit, blijkt ook uit cijfers. De back-up en recovery softwaremarkt groeide in 2015 volgens Gartner met ruim 5 procent, vorig jaar ging het al om meer dan 7 procent. Goed voor meer dan 6 miljard dollar. Het bureau verwacht, in zijn recent rapport, zelfs dat de helft van alle (middel)grote organisaties tegen 2021 zijn huidige back-up-applicatie zal hebben uitgebreid of vervangen door een nieuwe oplossing. ‘Back-up is vandaag een van de cruciale taken van infrastructuur- en it -professionals’, schrijft het onderzoeksbureau.
Markt in België: 2 V’s
Back-up oplossingen voor de bedrijfsmarkt zijn er in diverse smaken. Hierbij zijn er onder meer back-up en recoverytoepassingen die toelaten om data weg te schrijven op tape of op conventionele random access media (zoals hard disk of solid-state drives). Ook zijn er devices die vorige back-up-omgevingen simuleren zoals virtual tape library. Hier komen dan vaak nog diensten of extra’s bij als data reduction (compressie, deduplicatie,…), snapshots of near-continuous data protection.
In ons land maakt, volgens een recente rondvraag van Computer Profile, zowat 90 procent van de Belgische bedrijven met meer dan honderd werknemers gebruik van een back-upoplossing. Twee partijen steken hier bovenuit: de twee V’s oftewel Veritas en Veeam. Beide zijn relatief jonge bedrijven. Veritas werd in 2014 door Symantec afgestoten en verkocht aan investeringsbedrijf The Carlyle Group omdat Symantec zich wilde focussen op security. Veeam is pas in 2006 opgericht door de Russen Ratmir Timashev en Andrei Baronov.
Nummer drie: HPE
Zowat 34 procent van de bedrijven in ons land geeft aan een oplossing van Veritas te gebruiken voor zijn back-up. Hiermee is Veritas marktleider in ons land, al komt Veeam met 30 procent intussen wel flink opzetten. Bij middelgrote bedrijven (de ‘thuismarkt’ voor Veeam) staan Veritas en Veeam zij aan zij (met 39 procent), terwijl bij multinationals Veritas nog comfortabel aan kop staat met 35 procent tegenover 22 procent voor Veeam.
De rest volgt op enige afstand. Voor de hele back-upmarkt (van middelgroot en multinational tot overheid) is Hewlett-Packard Enterprise (HPE) nummer drie (12 procent), gevolgd door een open source oplossing (6 procent) en Commvault (5 procent). Bij de overheid staat open source overigens op nummer drie, na de 2 V’s.
Cloud: langzaam maar zeker
En wat met de cloud? Net als alles in it verschuift ook back-up naar de cloud. Al gebeurt dit eerder langzaam. Volgens Gartner zal tegen 2020 het aantal bedrijven dat de cloud als back-up target gebruikt verdubbelen.
Uit een rapport van Markets and Markets blijkt dat de cloud back-up-markt jaarlijks wel met meer dan 20 procent zou groeien: van 1,3 miljard dollar in 2017 tot 4,1 miljard in 2022. ‘De toenemende adoptie van cloud-gebaseerde technologieën en de behoefte aan het beheer van omvangrijke datasets in bedrijven leidt tot de opmars van cloud back-up-oplossingen’, zo klinkt het.
Steeds meer van de bestaande leveranciers versterken ook hun integratie met clouddiensten, zoals Veeam bijvoorbeeld doet met Office 365 van Microsoft. Het is ook in die lijn dat namen als Microsoft en Veeam ook worden aangehaald als wereldwijde specialisten in cloud back-up. Daarnaast haalt Markets and Markets namen aan van cloud back-up-spelers als Acronis, Barracuda Networks, Druva Software, IBM, Iron Mountain en Oracle.
Belgische namen in de markt van cloud storage en back-up zijn onder meer Oodrive en Nomadesk (overgenomen door UnifiedPost). Ook onder meer partijen als Proximus, Combell en Stuart bieden het aan in ons land.
Waar komt de klemtoon: cloud of datacenter?
Voor een stuk zal de traditionele back-up-markt samensmelten met die van cloud back-up, al blijft back-up voorlopig toch vooral iets on-site, voor het traditionele datacenter.
Cloud back-up heeft troeven door de (vaak) lage instapprijs en de efficiëntie in vergelijking met on-site back-up, en wordt ook aangestuurd door de groeiende adoptie van SaaS. Want als de toepassing in de cloud draait, dan de back-up al snel ook. Toch blijkt uit de marktcijfers dat de markt voor cloud back-up vandaag nog maar een fractie is dan die van traditionele back-up.
Ook pakweg de komende vijf jaar zal cloud back-up als markt veel kleiner blijven dan die van traditionele back-upoplossingen. De it-afdeling is dus nog lang niet van die taak verlost.