In het voorjaar luisterde ik naar een interessant exposé van een kolonel van het Belgisch leger. In een vrij gedetailleerd en amusant discours legde hij alle mogelijkheden, maar ook de penibele omstandigheden uit waarin de grondtroepen moesten opereren, ook en vooral in het buitenland.
En dan had hij het nog niet eens over de militairen op straat die ingezet worden om terroristen af te schrikken (voor zover die daardoor voorzichtiger zouden zijn) of om de burgers een gevoel van veiligheid (of precies onveiligheid) te bieden. Maar toen ik ‘m vroeg hoe het zat met defensie en cybersecurity, zeker nu blijkt dat Rusland de Amerikaanse verkiezingen gemanipuleerd heeft, werd het stil. Heel stil zelfs. Ik vermoed dat de kolonel het niet eens wist. Of uit schaamte zweeg.
Defensie wil zelf ook niet zeggen hoeveel cyberexperts het in huis heeft, vermoedelijk ook uit schaamte. Het heeft dit jaar wel al dertig vacatures uitgeschreven en wil op termijn naar tweehonderd cyberexperts. De nieuwe rekruten van het zogenaamde Cyber Security Operations Center krijgen dan een opleiding in het Navo-expertisecentrum in Estland.
Tekort aan cyberexperts
Het bericht ‘België werkt aan eigen cyberleger’ riep bij alle securityspecialisten meteen de vraag op: ‘Waar gaan ze die tweehonderd cyberexperts halen?’ De Belgische markt alleen al schreeuwt om een veelvoud van deze deskundigen. Er zijn bovendien slechts een handvol opleidingen in ons land. Banken, telecomondernemingen, integratoren en andere it-ondernemingen hebben voortdurend oninvulbare vacatures open staan. En laat ons eerlijk zijn, defensie is geen sexy werkgever. De opeenvolgende besparingen van de jongste jaren hebben er serieus op ingehakt. De kazernes zijn industriële archeologie geworden.
Het zou me dus bijzonder verbazen dat defensie die tweehonderd cyberexperts zal vinden, laat staan kunnen aanwerven én betalen. Daarom ook lijkt het me geen slecht idee indien België en Nederland samen zouden spannen in de uitbouw van een cyberleger. Desnoods zelfs met Luxemburg erbij. Een Benelux Cyberleger. Why not? Het heeft immers geen zin om alles twee keer en solitude uit te werken. De kennis die samen gedeeld kan worden, de cybermuur die samen opgetrokken kan worden, zelfs het uitdokteren van een gezamenlijke cyberaanval, indien nodig, zijn troeven die je als klein land niet kan waarmaken. Dat overstijgt onze mogelijkheden. Alleen vraagt het politiek lef om dit samen aan te pakken. En er zal meer nodig zijn dan vijf minuten politieke moed. Maar wie weet, wellicht zal het wel moeten gebeuren als Defensie er straks toch niet in zal slagen tweehonderd cyberexperts bij elkaar te krijgen. Trouwens, heeft België tweehonderd cyberexperten? Ben benieuwd.