De verkoop van de chipdivisie van het noodlijdende techconcern Toshiba aan een consortium bestaande uit Innovation Network Corporation of Japan, Bain Capital Private Equity en Development Bank of Japan is in een impasse geraakt door onenigheid over onder meer de termijnbetalingen. De verkoop is onderdeel van het reddingsplan om het Japanse bedrijf overeind te houden.
Bain wilde Toshiba pas betalen nadat het Japanse bedrijf een juridisch geschil met zijn Amerikaanse partner Western Digital, die een verkoop van de chiptak wil voorkomen, uit de wereld hielp. Dat was voor Toshiba te laat. De Japanners hoopten eerder de verkoop in maart 2018 af te kunnen ronden.
De verwachting is dat Toshiba nu verder gaat onderhandelen met het consortium van Apple, Amazon en elektronicaproducent Foxconn, die in juni 2017 tevens een bod op Toshiba uitbrachten. Ook andere bedrijven als Western Digital, nu voor 50 procent eigenaar van de divisie, en Broadcom hebben interesse getoond.
De chipdivisie – Toshiba Memory Corporation – is op 1 april 2017 afgesplitst van Toshiba Corporation, als een volledige dochteronderneming. Dit maakte de weg vrij voor een verkoop. Toshiba heeft de opbrengst ervan hard nodig om de miljardenverliezen te compenseren die het concern leed met zijn Amerikaanse nucleaire divisie.
Aftredende topmannen en reddingsplan
De problemen van de Japanners komen voort uit een aantal financiële verplichtingen die het bedrijf is aangegaan. Zo heeft de Amerikaanse nucleaire divisie, Westinghouse, een kleine tien miljard dollar aan schulden uitstaan. Ook hebben de Japanners te maken met enorme kostenoverschrijdingen en vertragingen bij projecten. Het gevolg daarvan is een flinke dreun voor de jaarcijfers van moederbedrijf Toshiba. Het bedrijf bleek in maart 2017, toen het fiscale jaar van 2016 afgerond werd, een miljardenverlies geleden te hebben.
In februari 2017 trad bestuursvoorzitter Shigenori Shiga af nadat bekend werd dat het bedrijf bijna zes miljard euro moet afschrijven op de nucleaire divisie. Medio 2015 trad de vorige bestuursvoorzitter Hisao Tanaka ook af. Dat was naar aanleiding van een boekhoudschandaal. Tegenvallende resultaten bij met name de pc- en chipdivisies werden afgedekt door de winst voor belastingen onterecht op te voeren.
Sinds vorig jaar is gewerkt aan een reddingsplan voor Toshiba. Daarvoor zou het zijn chipafdeling van de hand willen doen, die het voor 50 procent in handen heeft. Western Digital is voor de andere helft eigenaar van die afdeling en wil dus mogelijk de volledige divisie in handen krijgen.