De smartphone is geen lang leven meer beschoren; een logische evolutie. Dit is de discussie-stelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
De smartphone heeft de wereld wel veroverd, maar heeft dat gedaan door zich anders voor te doen. Wijlen Steve Jobs heeft als ceo van Apple het slim gedaan: de iPhone is door hem gepresenteerd als de samensmelting van drie bekende devices. ‘Een iPod, een mobiele telefoon, en een internetcommunicatie-apparaat’, zei hij bij de inmiddels historische onthulling van Apple’s smartphone in 2007.
Laatstgenoemde eigenschap heeft in combinatie met apps de ware waarde bewezen. Hierdoor is de eerstgenoemde eigenschap geëvolueerd en heengegaan. De populariteit van YouTube en de opkomst van streamingdiensten als Spotify hebben de iPod-functionaliteit overgenomen, waardoor grote aantallen gigabytes minder belangrijk zijn dan connectiviteit.
En de eigenschap als telefoon is altijd al ondergeschikt geweest. En anno 2017 is sms allang ingehaald door WhatsApp, SnapChat en zelfs iMessage. De positionering als ‘mobiele telefoon’ maakte het wel een herkenbaar en acceptabel apparaat voor gewone gebruikers. Want eigenlijk is de smartphone een draagbare, altijd connected minicomputer. Zoals RIM’s co-ceo toen al besefte: “Ze hebben een Mac in dit ding gestopt”. Google ontvouwt plannen om het telefoniedeel van Android-smartphones te passeren en overbodig te maken. De smartphone is straks niet meer. Het is dan een smart communicator.
Wat vind jij?