België zakt van de vijfde naar de zesde plaats in de DESI, de Digital Economy and Society Index van de Europese Commissie. Die omvat 31 relevante indicatoren, opgebouwd rond vijf componenten: connectiviteit, menselijk kapitaal, internetgebruik, integratie van digitale technologie en online-overheidsdiensten.
Met een totaalscore van 0,61 staat België op de zesde plaats op de DESI-ranglijst van 2017. Hoewel onze score verbeterd is ten opzichte van 2016 (0,58), is ons land één plaats gezakt op de ranglijst. België behoort tot de koplopersgroep (samen met Denemarken, Finland, Ierland, Estland, Nederland, Luxemburg, Zweden en het Verenigd Koninkrijk).
De sterke punten van België zijn de uitstekende connectiviteit en de grote integratie van digitale technologieën in ondernemingen. Ons land scoort daarentegen minder goed voor de digitale overheidsdiensten, die stagneren in vergelijking met het voorgaande jaar.
België staat op de derde plaats in de EU-28 voor de connectiviteitsgraad in 2017. Maar we verliezen wel één plaats ten opzichte van 2016. België staat op de eerste plaats van de EU-28 voor de penetratiegraad van snel internet (minstens 30 Mbps), met 81 procent van alle vaste breedbandabonnementen die deze dienst aanbiedt. Vaste breedband is beschikbaar nagenoeg de gehele bevolking.
Qua van menselijk kapitaal staat België op de elfde plaats en handhaaft ons land zijn positie tegenover de DESI van 2016. Onze globale score voor dit criterium is er lichtjes op vooruit gegaan ten opzichte van het voorbije jaar. Ons land bekleedt een eervolle plaats voor drie indicatoren: percentage internetgebruikers (plaats 9), percentage van personen die over fundamentele digitale vaardigheden beschikken (9) en percentage van ict-specialisten onder werknemers (7). Ondanks de goede positionering van België voor die laatste indicator, kampt België met een laag percentage afgestudeerden in de richtingen wetenschappen, technologie en wiskunde, waardoor we pas op de 21ste plaats in de EU-28 ranglijst komen. Hoewel we vier plaatsen zijn gestegen in vergelijking met de DESI van 2016, dreigt er een tekort aan geschoolde arbeidskrachten voor specifieke functies, zoals ict-specialisten.
België staat op de vijfde plaats voor de integratie van digitale technologie in ondernemingen, een status quo ten opzichte van 2016. Onze sterkte ligt in het aantal ondernemingen dat gebruikmaakt van erp-software om intern digitale informatie uit te wisselen, het aantal kmo’s dat producten of diensten online aanbiedt en het aantal kmo’s dat buiten de landsgrenzen verkoopt, waarvoor wij respectievelijk op de tweede en derde plaats van de ranglijst van 28 Europese lidstaten staan.
We scoren het laagst voor het gebruik van elektronische facturatie door onderneming (veertiende plaats op de EU-28), maar stijgen toch twee plaatsen ten opzichte van het voorbije jaar.
Digitale overheid
Digitale overheid is een domein van de DESI waarop België het minst goed scoort, vooral op het vlak van ‘open data’ doen we het niet goed. Ondanks een stijging van veertien procentpunt tussen 2015 en 2016 (grotendeels te danken aan een wijziging van de meetindicator), blijft België staan op een bescheiden 21ste plaats van de EU-28. Wat betreft aantal gebruikers van elektronische overheidsdiensten, vooraf ingevulde gegevens bij online-overheidsdiensten en digitalisering van overheidsdiensten scoren we ongeveer in de Europese middelmaat.
Volgens het plan ‘Digital Belgium’ dat minister van Digitale Agenda Alexander Decroo in 2015 voorstelde, moet België in 2020 de top drie halen in de DESI. Tegen dan moeten ook duizend nieuwe startups het levenslicht zien en moet de digitale omslag 50.000 nieuwe jobs opleveren.