Het is wederom de periode van het jaar waarin velen onder ons de ‘out of office’ aanzetten en het vliegtuig nemen naar zonnigere oorden. Waar deze out of office tot voor enkele jaren nog een volledige digitale detox betekende, is dit tegenwoordig nog voor weinig mensen het geval.
Of we nu voor het plezier of voor het werk reizen, velen onder ons blijven tegenwoordig liever ‘geconnecteerd’, of we blijven op z’n minst sommige elementen van ons digitale leven verderzetten. Dat gaat dan voornamelijk over het checken van e-mails, het streamen van onze favoriete tv-show of het gebruik van sociale media – dat op zijn beurt bijna integraal onderdeel lijkt te zijn geworden van ‘op reis gaan’. Eerder dan naar verre bestemmingen te vertrekken om eventjes offline te kunnen zijn, zetten we dus met z’n allen de data roaming aan, of we gebruiken de dichtstbijzijnde wifi om verder te gaan met ons alledaagse digitale leven.
Deze gewoontes zijn zo normaal geworden dat we soms lijken te vergeten dat hieraan cyberrisico’s verbonden zijn, die we eenvoudigweg niet kunnen en mogen negeren. Ik geef dan ook graag een overzicht van enkele van de gevaren voor reizigers en enkele tips om veilig de vakantieperiode door te komen.
Onveilige netwerken
Wanneer we reizen, bevinden we ons vaak op onbekend terrein. En wanneer alles rondom ons zo anders is dan thuis, kan het wel ‘ns voorkomen dat we de fundamentele online veiligheidsregels uit het oog verliezen. Het beste voorbeeld ons bijvoorbeeld het verbinden met onbekende (en vaak gratis aangeboden) wifi-netwerken. Reizigers moeten zich bewust zijn van deze potentieel onveilige publieke netwerken – vooral op luchthavens of hotels, die snelle toegang tot hun netwerken aanbieden, maar die niet met een passwoord beschermd zijn.
Dergelijke onbeveiligde netwerken kunnen hackers toelaten alles te onderscheppen wat je online doet – van het lezen van privé e-mails tot het stelen van passwoorden. Het kan hen eveneens in staat stellen kwalijke malware te plaatsen op je toestellen. Reizigers zouden dan ook moeten vermijden private informatie te sturen of te ontvangen wanneer ze publieke wifi gebruiken. Toegang tot bedrijfsnetwerken zou steeds moeten gebeuren via een veilige, geëncrypteerde vpn-verbinding.
Dieven richten zich overal op
Wanneer we op de hort zijn met verschillende telefoons, tablets of laptops, lopen we niet alleen het risico dat het toestel zelf wordt gestolen; de data die op deze toestellen staat zou potentieel nog veel meer waard kunnen zijn. Criminelen zijn dan ook vaak op zoek naar gevoelige informatie, zoals de login-gegevens van je online banking. Het komt zelfs voor dat zij jouw gegevens gebruiken om vrienden, familie of collega’s wijs te maken dat ze geld moeten storten omdat je portefeuille zou zijn gestolen.
Zorg er dan ook voor dat je passwoorden niet gemakkelijk te vinden zijn wanneer je je toestel verliest of wanneer het wordt gestolen. Het is eveneens slim om vooraf een backup te maken van je files, gevoelige informatie te verwijderen van het toestel, en ervoor te zorgen dat op je toestellen de laatste nieuwe antivirussoftware draait.
Conclusie
De mogelijkheid om over de hele wereld geconnecteerd te zijn heeft onze manier van werken en reizen aanzienlijk veranderd, maar stelt ons eveneens bloot aan verschillende gevaren indien we niet goed nadenken. Zowel toeristen als zakelijke reizigers zouden daarom onder meer bovenstaande maatregelen moeten nemen vooraleer ze op reis vertrekken. Het is de enige manier om ervoor te zorgen dat informatie veilig is en dat die leuke zomervakantie geen vervelend staartje krijgt.
Ronald Vanhijfte, regional manager Benelux F5 Networks