Het analyseren van grote hoeveelheden data is big business. TrendMiner laat geavanceerde zoekalgoritmes los op een massa aan industriële data om zo deze te analyseren en de productieprocessen en -kwaliteit van klanten te verbeteren. Bovendien zijn via predictive analytics voorspellingen te maken over toekomstige performance.
TrendMiner – dat voorheen onder de naam D-Square door het leven ging – ontstond in 2008. Als spin-off van de Universiteit Leuven had deze startup als doel industriële proces data te analyseren ter verbetering van het productieproces en -kwaliteit, verlaging van de kosten, het reduceren van afval en productiemiddelen efficiënter te kunnen inzetten.
Patronen herkennen en voorspellingen maken
De drie founders vonden elkaar aan de universiteit van Leuven op basis van een gemeenschappelijke interesse: het chemische productieproces optimaliseren op basis van data analytics. In 2010 brachten ze het eerste product M2IS op de markt. Deze toepassing helpt een operator in de controlekamer om de juiste acties te nemen op basis van actuele productiegegevens. Vanuit dit product is TrendMiner ontstaan, software die proces-engineers en -operators helpt bij het analyseren, monitoren en voorspellen van asset- en procesprestatie.
Volgens Edwin van Dijk, marketingdirecteur TrendMiner, heeft het researchteam voor ‘pattern recognition’ baanbrekende technologie ontwikkeld, waarvoor twee patenten werden aangevraagd. ‘Het eerste is om op basis van het grafische patroon in de procesgegevens te zoeken naar gelijksoortige situaties in het verleden. Het tweede patent betreft het voorspellen van het actuele productieproces op basis van soortgelijk verloop van het proces in het verleden. In januari 2013 werd Bert Baeck als ceo aangesteld die, ondersteund door de genoemde technologie, een aantal investeerders bereid vond de wereldwijde groei te ondersteunen. Nu is volop in te zetten op Industrie 4.0, waardoor de groei in een stevige versnelling kwam.’
Ondertussen is TrendMiner uitgegroeid tot de markleider in selfservice industrial analytics. Meer dan veertig procent van de wereldwijd grootste chemische bedrijven werkt dagelijks met TrendMiner.
Plug & play
De voornaamste troef van TrendMiner is het gebruiksgemak van de software. ‘Om onze software te gebruiken, hoef je geen datawetenschapper te zijn. Operators in de chemie, petrochemie, olie & gas, pharma, utlities, metals & mining en andere industrieën kunnen er plug & play mee aan de slag. Klanten merken razendsnel het resultaat. Standaard-integraties met OSIsoft PI, Yokogawa Exaquantum, AspenTech IP.21, Honeywell PHD en Wonderware Historian zijn voorzien.’
Aanvankelijk was er een beperkt startkapitaal beschikbaar. Al snel werd een bijkomende subsidie in de wacht gesleept en in 2015 wist TrendMiner naast de bestaande investeerders LRM, PMV en Gemma-Frisius, ook Fortino Capital en durfinvesteerder Jurgen Ingels aan boord te halen.
‘Hoewel het kapitaal uiteraard welkom was om de groei te ondersteunen, was eerder al het ontwikkel- en managementteam verdubbeld in omvang. We hebben altijd al belang gehecht aan klantsucces en marketing, maar dat kon nu verder geprofessionaliseerd worden. Beide afdelingen hebben tot doel de klant een excellente ervaring te geven gedurende de gehele klant levenscyclus. De waarde die onze software brengt moet leiden tot verdere groei in gebruik in onze markt en tot succes van onze klanten’, geeft Van Dijk aan.
Wereldwijd actief
Waar TrendMiner zich in eerste instantie op de Belgische markt focuste, bleek de interesse veel groter. ‘Al snel keken we naar de Europese markt; onze doelgroep zijn immers grote chemische organisaties. Sinds anderhalf jaar zijn we bovendien in Amerika actief. Met ons bedrijfsplan hanteren we een land & expand-verkoopstrategie. Door onze focus op de gebruikers van de software en ondersteuning groeien we snel. Ongetwijfeld staat er op termijn een uitbreiding naar APAC en Zuid-Amerika op het programma’, zegt Van Dijk.
Het hoofdkantoor is gevestigd in Hasselt, maar ondertussen zijn er kantoren in de Verenigde Staten, Nederland, Duitsland en Spanje.
Footprint vergroten
‘We branden van ambitie’, klinkt Van Dijk resoluut. ‘We willen onze footprint binnen onze klanten en in de markt vergroten. De omzetgroei die we voor ogen hebben, dient dan ook om de functionaliteiten richting onze klanten uit te breiden. Met onze producten willen we de productieprocessen van onze klanten continu helpen verbeteren en toegevoegde waarde daarin blijven aantonen. Waar onze software vroeger werd gebruikt door de proces engineers, gaan nu businessunits ermee aan de slag.’
In de markt waar TrendMiner zich in bevindt volgen de nieuwe ontwikkelingen elkaar razendsnel op. ‘Klanten hebben moeite om die ontwikkelingen te volgen en zien door de bomen het bos niet meer. Het is aan ons om hier duidelijkheid in te scheppen en klanten te begeleiden in hun industrial analytics journey. Deze vereist medewerkers met analytische vaardigheden of ten minste besef dat data analytics helpt om de concurrentiepositie van hun bedrijf te verbeteren. Daarom helpt TrendMiner haar klanten in hun migratie om een digitale organisatie te worden waarin data analytics een standaardvaardigheid wordt van alle medewerkers, met behulp van selfservice-functionaliteiten.’
Meer focus op selfservice
De komende jaren wil TrendMiner zijn leidende positie behouden en verder uitdiepen. ‘We willen de scope van selfservice verder uitbreiden, zodat meer medewerkers in de organisatie zelf een bredere set vragen kan beantwoorden met behulp van big data in hun organisatie. TrendMiner representeert de data als actionable informatie, waardoor verschillende stakeholders in de organisatie vanuit hun dagelijkse werkzaamheden worden ondersteund met inzichten op basis van het verloop van het productieproces. Dat kan betekenen dat een controlekamer medewerker informatie ontvangt dat over twee uur het verloop van proces zeer waarschijnlijk gaat leiden tot een shutdown. TrendMiner biedt dan de informatie, op basis van vastgelegde kennis van collega’s, welke actie ondernomen moet worden om de situatie te voorkomen. Dit geldt evenzeer voor het onderhoud van assets (predictive maintenance), waarbij inzicht in asset-prestatie helpt bij het plannen van onderhoud en vervanging. Cruciaal daarbij is dat iedere medewerker dit vanuit zijn personal control room tot zijn beschikking heeft’, werpt Van Dijk een blik op de toekomst.
Dat TrendMiner een mooie toekomst in het verschiet heeft, lijkt evident. Al blijft constant mee evolueren met de markt noodzakelijk. Daar lijkt de scale-up in te slagen.